természetes anyagokból

2020.02.27. 14:00

A háziszappanfőzés fortélyait sajátíthatták el Jászfényszarun

Reneszánszát éli a háziszappan-készítés, egyre többen választják a bőrápolásban a természetes alapanyagú, vegyszermentes kozmetikumokat.

Illés Anita

Az elkészült szappanmasszát szilikonformába öntötték ki

Fotó: Illés Anita

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság értékőr műhelyének februári foglalkozásán Csorbainé dr. Gógán Andrea a kézműves szappankészítés rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket. Andrea egyébként kutató, szarvasgomba-termesztési szakértő, aki háziasszonyként évekkel ezelőtt ismerkedett meg a szappanfőzés fortélyaival, és azóta ő készíti el családja számára ezt a természetes összetevőket tartalmazó kozmetikumot.

A bemutatón a melegeljárásos szappankészítést ismerhették meg a résztvevők. Megtudhattuk, hogy ez a módszer abban is különbözik a hidegeljárástól, hogy gyorsabb, mivel a szappan nem igényel érlelési időt. Ezenkívül jobban lehet szabályozni a masszához adott tápláló olajok mennyiségét. A szappanfőzés fázisainak tanulmányozása előtt szó volt azokról az eszközökről és alapanyagokról, melyek mindenképpen szükségesek az eljáráshoz.

Mivel lúggal (nátronlúggal) kell dolgozni, és ez a munka nem veszélytelen, ezért nagyon fontos, hogy gondoskodjunk védőszemüvegről, gumikesztyűről és maszkról is. Csorbainé dr. Gógán Andrea hasznos információkat, praktikákat osztott meg az alapanyagokról, azok arányairól és az extra adalékokról is, majd lépésről lépesre szemléltette a szappankészítés folyamatát.

A natúr tisztálkodószerhez általában sertészsírt, olíva-, napraforgó-, kukorica-, argán-, szőlőmag- vagy ricinusolajat, kakaóvajat, shea vajat használunk. Folyadékként pedig ioncserélt vagy desztillált víz javasolt, de ha valaki ennél még különlegesebb készítményre vágyik, víz helyett sört, bort vagy tejet is alkalmazhat. A sör kimondottan jó hajmosószappanba. Természetes színezőként kedvelt például a körömvirág, a sáfrány, a kurkuma, a pirospaprika és a kakaópor is. A kávézacc és a mák nagyon jó bőrradírozó hatással rendelkezik. Illatosításhoz pedig ajánlatos természetes illóolajat beszerezni.

Az elkészült szappanmasszát szilikonformába öntötték ki
Fotó: Illés Anita

A foglalkozáson az elkészült szappanmasszát szilikonformába öntötték ki, ám helyette akár tejfölös poharat vagy elvágott tejes dobozt is felhasználhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában