MEZŐZÚR/SZOLNOK/SZEGED

2020.02.16. 19:00

Enyhítettek a pénzmosó büntetésén, de így is ülnie kell

A Szegedi Ítélőtábla szerdai határozatával enyhítette annak a férfinek a büntetését, akit tavaly áprilisban folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntettében ítélt el a Szolnoki Törvényszék – informálta hírportálunkat dr. Bátyi Zoltán, a táblabíróság sajtótitkára.

Mészáros Géza

Forrás: Shutterstock

Az illető 2014 decemberében Mezőtúron, egy máig ismeretlen személlyel hosszabb távra szóló megállapodást kötött arról, hogy büntetendő cselekményekből származó pénzösszegek elrejtése érdekében gazdasági társaságot alapít. Vállalta, hogy a társaság nevére bankszámlát nyit, az arra érkező összegeket rendszeresen készpénzben felveszi, és ezt a pénzt megbízója részére alkalmanként, díjazás ellenében átadja.

A férfi a megállapodásnak megfelelően társaságot alapított, számlát nyitott, és annak számát megadta az ismeretlen megbízója részére, aki pedig álnéven, internetes honlapon megjelentetett hirdetésekkel, német állampolgároknak azt ígérte, hogy az Egyesült Államokból részükre, az általuk rendelt személyautókat leszállítja. A járművek ellenértékét a vevők a vádlott által megnyitott devizaszámlára átutalták, ám az ismeretlen személy a vállalását nem teljesítette, az autókat nem szállította le.

A vádlott számlájára 2014. december vége és 2015. január közepe között öt alkalommal, összesen 44 ezer 500 euró (akkori értéken 14 millió 83 ezer forint) érkezett, amit az ismeretlen személynek át is adott. Ezért alkalmanként tíz-húszezer forint díjazásban részesült.

A Szolnoki Törvényszék a férfit tavaly áprilisban folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért őt három év öt hónap börtönbüntetésre ítélte. A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. A táblabíróság pedig szerdán, a vádlott szabadságvesztésének tartamát három év öt hónapról két év hat hónap börtönbüntetésre enyhítette, illetve a vádlottal szemben ötvenezer forintra vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet indoklásában elhangzott: tekintettel az ügy összes körülményére, egyebek mellett arra, hogy a vádlott hosszú ideje áll büntető eljárás hatálya alatt, a Szegedi Ítélőtábla úgy ítélte meg, hogy a büntetési célok eléréséhez elegendő a két év hat hónap időtartamú börtönbüntetés. Az ötvenezer forint vagyonelkobzás pedig azért indokolt, mert a vádlott legalább ennyi pénzzel gazdagodott a bűncselekmény elkövetésével. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában