Kunság

2020.02.04. 20:00

Felújíthatják az életveszélyessé vált 3224-es közutat

Korábban is már többször jelezték olvasóink, az elmúlt időszakban pedig egyre gyakrabban, miszerint adjunk nyilvánosságot annak a problémának, hogy gépjárművel már évek óta rendkívül veszélyes a közlekedés a 3224-es közúton. Most utánajártunk.

Mészáros Géza

A mostani szilárd burkolatú út nem volt kellőképpen alapozva, ezért több kilo- méter hosszon veszélyesen töredezik

Fotó: Rimóczi Ágnes

Nem új keletű a járművel a térségben közlekedő olvasóink azon problémája, hogy a 3224-es számú közlekedési út állapota teljesen leromlott. Ez a Szolnokról Csataszög, Nagykörű, Hunyadfalva, Kőtelek és Tiszasüly irányába közlekedőket érinti. Több településen lakossági aláírásgyűjtést is szerveznek már a kérdés megválaszolása, illetve az út mielőbbi helyreállítása érdekében.

A mostani szilárd burkolatú út nem volt kellőképpen alapozva, ezért több kilo-
méter hosszon veszélyesen töredezik
Fotó: Rimóczi Ágnes

Sokan az említett kistelepülésekről a megyeszékhelyre hordják be gyermekeiket óvodába, iskolába, valamint sokak a munkahelyükre ingáznak Szolnokra autóval. A jelzések szerint a közösségi közlekedés is akadozik ezen a szakaszon. A buszsofőrök panaszkodnak, hogy a letöredezett szegélyek széthasítják a gumiabroncsokat, emellett főleg a felfüggesztés sínyli meg a rossz útviszonyokat, gyakran cserélni kell a rugókat. Merthogy az előírt menetidőt tartaniuk kell, ahhoz pedig kénytelenek meghatározott sebességgel haladni.

A több tíz kilométeres vonalon tavaly felújítottak néhány kilométert, de többségében az elmúlt években és hónapokban egyre sűrűbben az útfenntartó közútkezelő által kihelyezett, 30 km/órás sebességkorlátozó táblával jelzik, hogy a rossz úton maximálisan ennyivel érdemes/engedélyezett haladni. Az ügyben a térség országgyűlési képviselőjéhez fordultunk, válaszoljon a felvetésekre.

Fotó: Rimóczi Ágnes

– A választókerület településeiről érkező javaslatokkal megkerestem a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságát – reagált érdeklődésére dr. Kállai Mária. – A társaság összeállította azoknak az utaknak a listáját, melyeket a 2019–2022-es időszakban kívánnak felújítani. A szakmai javaslatok alapján a felújítandó útszakaszok végleges listájáról, azok sorrendjéről és a várható javítási ütemről – hasonlóan a tavalyi évhez – az Irányító Hatóság dönt, és ez kormányhatározat formájában válik véglegessé.

– A Közút a 3224 jelű Szolnok–Tiszasüly összekötő utat a megjelölt települések megközelíthetősége érdekében a megyei létesítményjegyzékben szerepeltette, így – amennyiben elfogadják a szakmai felterjesztést – 2022-ig megvalósulhat a 3224 jelű út összekötő út 7+800–8+800 km-szelvények közötti egy kilométeres, valamint, a 30+779–33+116 km-szelvények közötti 2,337 kilométer hosszú, Kőtelek és Tiszasüly közötti szakasz felújítása.

Ezt az összetört kisbuszt a napokban szállították el az út mellől, de a roncs hónapokig azt jelezte, hogy óvatosan kell közlekedni a 3224-es közúton
Fotó: Rimóczi Ágnes

– Fontosnak tartom ugyanakkor elmondani, hogy a téli útüzemeltetési időszakot követően az adott útszakasz 27+772-30+779 km-szelvények közötti három kilométer hosszú, Kőtelek és Tiszasüly települések közötti szakaszának felújítási munkái megkezdődnek – tudtuk meg a térség országgyűlési képviselőjétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában