segítségnyújtás

2020.02.15. 20:00

Hajlékra lelt az obsitos, családja nélkül kezdi újra Szolnokon

A közelmúltban beszámoltunk egy hajléktalanná vált nyugállományú katona sorsának jobbra fordulásáról. A Szolnokon született, de felnőttként Pápára került, most hatvanesztendős Halász Andor obsitos őrmester évek óta visszatért szülővárosába. Ám jó ideje egy szolnoki belvárosi üzlet meleget árasztó szellőzőjénél üldögélt, mikor is őrá embertársukként tekintő jótét lelkek beszédbe elegyedtek vele.

Mészáros Géza

Halász Andor családja zűrös dolgai miatt nem akar visszaköltözni Pápára, bármennyire is győzködte felesége

Fotó: Mészáros Géza

Megismerték múltját, és megértették jelenét. A tisztességes nyugdíjjal rendelkező exkatona nem pénzt koldult, nem kunyerált cigarettára és alkoholra, nem kért alamizsnát, csupán nem volt semmilyen hajléka. A személyes okmányait és nyugdíját az utca kiszolgáltatott embereire „szakosodott” erőszakos falkák szedték el tőle, így nem talált magának albérletet sem.

Halász Andor családja zűrös dolgai miatt nem akar visszaköltözni Pápára, bármennyire is győzködte felesége
Fotó: Mészáros Géza

Nagy Éva Facebook-bejegy­zése után Kleczli-Szabó Zsüli­ett egy üresen álló, jelentősen felújításra szoruló, piciny társasházi lakást kutatott fel számára. A közösségi oldalon az idős katonaember sorsát követők közül sokan támogatják az egyébiránt kényelmetlen és kellemetlen egészségügyi problémákkal küszködő Halász Andort – járásában erősen akadályozott, az egyik szemére rosszul lát.

Az ingatlant azóta kifestették, tapétázás és takarítás előtt áll, miközben az adománybútorok is megérkeztek már. Zsüliett pedig, aki naponta ételhordóban melegebédet visz neki, a napokban személyesen kísérte el a pénzintézetbe, ahol a férfi a nyugdíját vette fel, általa nem környékezték meg az azóta a rendőrség látókörébe került rosszéletűek.

Zsüliett arra is rászánta az idejét, hogy felkutassa Andor családját. Az ígéretek ellenére felnőtt lánya és fia nem jöttek el a megbeszélt találkozóra. Megjelent azonban Andor felesége, aki annak nővére társaságában győzködte a férfit, hogy térjen vissza velük Pápára. Az exkatona azonban határozottan visszautasította az ajánlatot, mondván, épp a családja zűrös dolgai miatt nem akar újra utcára kerülni…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában