jótékonyság

2020.02.25. 20:00

Viki gyógyulásáért fogtak össze Berényben

A tizenhárom éves jászberényi Varga Viktória egy évvel ezelőtt még vidáman szaladgált osztálytársaival az iskolaudvaron. A szorgalmas, jó tanuló lány élete egy idegrendszert érintő megbetegedés miatt azonban egyik napról a másikra megváltozott.

Illés Anita

Viki édesanyja, Polgár Réka szerint hatalmas akarat van gyermekükben, aki szépen halad a felépülés útján

Fotó: Gémesi Balázs

Viki beszéd- és mozgásképtelenné vált, folyamatosan ápolásra szorul. Igazi harcos, akinek gyógykezeléséért sokan összefogtak a városban.

Varga Viktóriát a napokban látogattuk meg otthonában. Édesanyja, Polgár Réka barátsággal vezetett be abba a szobába, ahol a kislány a mindennapjait tölti, amikor épp nem a kórházban van gyógykezelésen. A tizenhárom éves Viki mosolyogva fogadott, szeméből szeretet és reménység sugárzott. Élete tavaly egyik napról a másikra megváltozott.

– Fejfájással kezdődött a betegség – kezdte Polgár Réka, a gyermek édesanyja. – Gyakran panaszkodott a lányunk arra, hogy fáj a feje, ezért elmentünk különböző kivizsgálásokra. Szerettük volna tudni, hogy mi lehet ennek az oka. Jártunk neurológusnál, szemésznél, de akkor mindent rendben találtak az orvosok.

Viki édesanyja, Polgár Réka szerint hatalmas akarat van gyermekükben, aki szépen halad a felépülés útján
Fotó: Gémesi Balázs

Tavaly áprilisban azonban egyik nap az iskolában elájult, és ezután Budapestre került kórházba. Ott ismét rosszul lett, és akkor már elküldték MRI-vizsgálatra is. Kiderült, hogy autoimmun érgyulladásból eredő érszűkület alakult ki az agyában található főérben. A további vizsgálatok azt mutatták, hogy nincs lehetőség az elzáródott ér kitágítására.

A kórházban az intenzív osztályra került, ahol még tudott járni, beszélni, ám egy újabb rosszullét következtében beszéd- és mozgásképtelenné vált. Három hétig az intenzív osztályon kezelték, ahol eleinte altatásban tartották és lélegeztették, majd szép lassan önállóan kezdett lélegezni, így elhagyhatta a lélegeztetőgépet – idézte fel az eseményeket a kislány anyukája.

Hatszor kapott kemoterápiás kezelést, hogy az autoimmun betegség miatt gyengítsék az immunrendszerét. A kislány rehabilitációját a fővárosi Bethesda Gyermekkórházban kezdték el, ahová azóta rendszeresen visszajár gyógykezelésekre. Ennek része a gyógytorna, logopédiai foglalkozás, illetve a zene- és ergoterápia is.

– Kedvence a lovasterápia – mondta Réka, és erre Viki szemei felcsillantak, mosolya még jobban ragyogott. Imádja a lovakat, az önkéntes lovasterapeuta amerikai mini lóval varázsolja szebbé a beteg gyerekek napjait a kórházban. A fiatal lány folyamatosan ápolására szorul, a család mindent megtesz gyógyulásáért. Édesapja dolgozik, napközben anyukája és nagymamája gondoskodó szeretettel vigyáz Vikire.

– Reggel, míg elviszem a kisebbik lányunkat az iskolába, addig a nagymama vigyáz rá. A mindennapok része a torna, a beszédfejlesztés és a rajzolgatás. Várjuk már a jó időt, hogy kerekesszékben ki tudjunk menni a levegőre. Viktória szépen halad a felépülés útján, már minden testrészét mozgatja, hasra és oldalra is tud fordulni, úgy eszik, mint korábban. Hatalmas akarat van benne, segítséggel talpra lehet állítani, próbál beszélni, és egyre több mindent megértünk. Visszavágyik az iskolába, örömmel fogadja a barátai látogatását.

Hihetetlen a megmozdulás a gyermekünk gyógyulásáért, amit köszönünk – tette hozzá az édesanya. Rövidesen újabb kórházi kezelés vár Vikire, ami segíthet, hogy álmai valóra váljanak: divattervező vagy lovardavezető szeretne lenni.

Jótékonysági sütivásárt rendeznek

Varga Viktória gyógyulásáért nagy az összefogás Jászberényben. A Jászkerület Nonprofit Kft. nemrég Szabó Gyuri bácsi, a füvesember előadásának nettó jegybevételét ajánlotta fel a kislány ellátásához szükséges gyógyászati segédeszközök megvásárlására. Fejtámlával ellátott speciális fürdetőszékre, ágyra és a lány kommunikációját fejlesztő eszközökre van főként szükségük. Béres Krisztina és Magyar Anita március 14-én 10 és 14 óra között jótékonysági süteményvásárt szervez a jászberényi piactéren. Kezdeményezésüket a Facebookon indították útjára, és már több mint háromezer darab süteményfelajánlás érkezett. Helyszíni önkéntesnek is sokan jelentkeztek, lakosok, vállalkozások különböző felajánlásokkal segítik a jótékonysági rendezvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában