bolgár származást mutatott ki

2020.03.22. 20:00

DNS-vizsgálat segítette a szolnoki családfakutató munkáját

Több érdekességet is megosztott már lapunkkal családja kutatásáról Csicsman György. A szolnoki férfi ezúttal felvidéki bolgár őseinek nyomait fürkészi. Vizsgálódásait nemrégiben a biológia és a modern technika együttese is segítette.

Hartai Gergely

Csicsman György otthona számos régi családi emléket őriz

Fotó: Hartai Gergely

– Még iskolás gyermekként kezdett el érdekelni, hogy mit jelent a nevünk, és honnan származunk. Végül minderről a nagyapámat kérdeztem. Ő pedig a szájról szájra terjedő családi legendárium alapján mesélte el azt, amit tud – beszélt a kezdetekről Csicsman György, aki azóta azt is kiderítette, hogy ősei a törökök kivonulása után a Felvidékről érkeztek az Alföldre.

– Utánajártam, és valóban voltak áttelepítések Trencsén vármegyéből és környékéről Abonyba. Végül találtam is a városban több olyan egyházi létesítményt, temetőt, ahol a Csicsman név fellelhető volt. Dédnagyapám például még Abonyban élt, később került csak Jászkarajenőre – folytatta történetét a kutató. Ezután hozzátette, 2007-ben nagy felfedezést tett családja történetének vizsgálatakor. Rábukkant ugyanis egy Csicsman (ma Csicsmány) nevű településre a mai Szlovákia területén.

– Csicsmány község a Tátrában található, és kiderült róla, hogy bolgár alapítású helyről van szó. A falut valószínűleg egy bolgár történelmi személy fia alapította, és a családnevéről nevezte el. Készítettem egyébként egy térképet arról, hogy miként jutott el az ősöm Bulgáriából a Felvidékre. Eszerint a rokonom Vidinből Lippa városába ment, majd Szolnokon keresztül jutott el a hegyekbe. A célom végül az lett, hogy a jelenlegi ismereteim alapján megpróbáljam összehozni a bolgár szállal a kutatásomat. Ami azonban igazán megalapozta a feltevéseimet és bolgár származásomat, az a lányaimtól kapott karácsonyi ajándék volt – mosolyodott el György. Hozzátette, hogy a tőlük kapott speciális DNS-teszttel lehetősége nyílt arra, hogy egy mintavételt követően meghatározzák az etnikai származását.

– A vizsgálatok végül azt az eredményt hozták, hogy 48,6 százalékban balkáni eredetű vagyok. Ez pedig már bizonyíthatja is a bolgár származást. Harminc százalékban ugyanakkor kelet-európai gyökerekkel rendelkezem – újságolta.

Csicsman György otthona számos régi családi emléket őriz
Fotó: Hartai Gergely

Kérdésünkre, miszerint mi kutatásának következő állomása, elmondta, mostanság apai ágon halad a vizsgálódással, anyai ágon már több eredménye is van. Célja, hogy legalább az 1700-as évekig visszamenjen a múltba, hogy részletesebb információkat tudjon meg a felvidéki ősökről.

– Ehhez segítséget szeretnék kérni, hiszen ez már igencsak nagy feladat lesz. Csicsmány községgel viszont eddig még nem vettem fel a kapcsolatot. Először elegendő adatot gyűjtenék ahhoz, hogy tájékoztatást kérjek – hangsúlyozta a családfakutató, aki úgy véli, szerencsés helyzetben van, mivel mindkét lányát érdekli az efféle izgalmas tevékenység, famíliájuk megismerése. György vallja, a családfakutatás nemcsak őseink megismerését jelenti. A kutatások által nagyobb történelmi folyamatok válnak kézzelfoghatóvá számunkra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában