Kollekció

2020.03.04. 14:00

Kiállítás nyílt a miklósi Csibi Bence rádiógyűjteményéből

„Szól a rádió” az Ipolyi Közművelődési Központban. A napokban nyílt meg az a technikatörténeti kiállítás, melyen egy helyi fiatalember, Csibi Bence rádiógyűjteményét tekinthetik meg az érdeklődők. Különleges gyűjtemény ez, hiszen Bence maga szerelget, javítgat, vagyis az összes darabot kívül-belül ismeri.

Rimóczi Ágnes

Fotó: Mészáros János

Nem kicsi a kollekciója – a mostani tárlaton mintegy félszáz darabot mutat be. Az első rádiót, mely egy hetvenes évekbeli darab volt, még óvódás korában kapta, és azonnal bütykölni kezdte. Kiderült, igencsak érdeklődik a műszaki szerkezetek iránt.

Fotó: Mészáros János

– Ezt valószínűleg nagypapámtól örökölhettem, aki rádió- és televízió-műszerész volt – mondta el a kiállítás megnyitóján a tizenkilenc esztendős fiú. – Emlékszem, mindig figyeltem, hogyan szerel papa, s ő készségesen minden apróságot megmutatott nekem – mesélte.

Fotó: Mészáros János

Gyorsan elleste a fogásokat, hiszen a legtöbb rádióba sikerült életet lehelnie. Barátoktól, de még ismeretlenektől is számos eszközt kapott, ezek közül kerültek ki a tárlat darabjai. Az ’50-es, ’60-as évek méretes „szekrényrádiói” mellett láthatunk zseb- és magnókazettás rádiókat is – összeállításunkban a kincsek közül szemezgettünk.

Fotó: Mészáros János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában