körkép

2020.03.11. 11:30

Megyénkben is átalakulóban van a közmunka

A március elsején induló 2020-as közmunkaprogramra 140 milliárd forintot szán a kormány, 40 milliárddal kevesebbet mint tavaly, és 200 milliárddal kevesebbet, a 2016-os keretnél. A forrás csökkenése, így a támogatott közmunkások megfogyatkozása azonban komoly kihívást jelent a kisebb településeknek, hiszen sok helyen nincs anyagi háttér a kieső munkások főállású dolgozókkal való pótlására.

Munkatársainktól

Naponta locsolják az örményesi közfoglalkoztatottak a betont, hogy szét ne repedjen

Fotó: Mészáros János

A megye legkisebb településén, Hunyadfalván többen is vannak, akiknek a közmunka biztosítja a megélhetést. Jó hír számukra, hogy a létszámkeret csökkenése miatt sem kell aggódniuk. Korábban nyolcan tevékenykedtek a közmunkaprogramban, egyrészt állatokat neveltek, másrészt konyhakerti növényeket termesztettek az önkormányzati földterületen. Vékonyné Házi Eszter polgármestertől megtudtuk, az idén a Start munkaprogramban tizenhárom fő foglalkoztatására van lehetőségük. Változatlanul nyolc fő dolgozhat a mezőgazdasági programban, közülük hárman a szarvasmarhák gondozását végzik.

Tiszavárkonyban azonban már komoly gondot okoz a hadra fogható munkások számának folyamatos csökkenése. Hegedűs István polgármester kifejtette, a hosszú távú foglalkoztatási programban március elsejétől egy évig nyolc főnek tudnak munkát biztosítani, míg évekkel ezelőtt tizenhét helyit is foglalkoztathattak, a létszám azóta folyamatosan csökkent. A problémát nem csak az okozza, hogy kevesebb emberre kapnak támogatást, igazából a hadra fogható munkások is elfogytak – legtöbben kiöregedtek, nyugdíjba mentek vagy az előnyugdíjat választották. A mostani nyolc fő között is mindössze egyetlen férfi van, így neki kellene elvégeznie minden nehezebb fizikai munkát. A közterületek karbantartását is kizárólag közfoglalkoztatottakkal végezték, anyagi keret pedig nincs egy állandó munkás felvételére.

Tiszapüspökiben az Út a munkába program indulásakor mintegy kétszáz-kétszázharminc közfoglalkoztatott dolgozott. Ez a létszám folyamatosan csökkent az évek során, két-három éve megállt a hatvan főnél.

– Közfoglalkoztatottjaink száma az előző évhez képest nem csökkent. Amiben én inkább a problémát látom, folytatódott a csoportokon belüli átalakulás, foglalkoztatottaink többsége nem tud elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. Ezért, bár folytatódnak a programjaink, ma már úgy próbáljuk koordinálni ezeket, hogy mindegyiknek legyen vezetője – válaszolta kérdésünkre Bander József, a település polgármestere. Hozzátette, bár ezzel a létszámmal is meg tudják oldani a feladatokat, jó néhány változtatást is be kellett vezetniük a képzett munkaerő hiánya miatt.

– Megmarad a mezőgazdasági programunk tizenöt fővel, de a szántóföldi gazdálkodás helyett a megmaradt kézi munkaerőt inkább a fóliasátrainkban használjuk fel. Szántóföldön inkább olyan növényeket termesztünk, melyet gépi erő segítségével is tudunk gondozni, mint az őszi árpa vagy a lucerna. Így vágunk neki az idei programnak, ha ügyesen tudunk gazdálkodni az egy-két fős hozzáértő irányítással, ezzel a létszámmal is végrehajtható – összegezte Bander József.

Jászboldogháza önkormányzata márciustól huszonegy fő közfoglalkoztatására kapott támogatást. Ez a létszám csak egy fővel kevesebb az előző évhez képest. Szűcs Lajos polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy idén is a közúthálózat javításában és a mezőgazdasági programban vesznek részt a közfoglalkoztatottak.

– A megtermelt zöldségféléket nem értékesítésre szánjunk, hanem az önkormányzat üzemeltetésében működő konyha ellátását célozzuk meg – tette hozzá a községvezető.

– Idén a tavalyihoz képest közel felére csökkent a közmunkások száma a városban. A működéshez minimum szükséges harminckilenc ember dolgozhat ilyen formában az idén – mondta Hegedűs István, Tiszaföldvár polgármestere. Kifejtette, hogy több éve jórészt közmunkások dolgoznak a konyhán, ahonnan a helyi intézményeket látják el. De feladatokat vállalnak a városüzemeltetés kapcsán is, illetve továbbra is vannak néhányan az önkormányzatnál, akik irodai és adminisztratív munkát végeznek.

Minden esztendőben egyre kevesebb közmunkásra jut pénz Tiszakürtön is. Idén a tavalyi tizenkilenc helyett csak tizenkét ember írhatta alá a szerződését.

– Legalább még három-négy főre lenne szükségünk, hogy gördülékenyebben végezhessék el a faluban felmerülő feladatokat – hangsúlyozta dr. Kiss Györgyné, a település vezetője. Hozzátette: egy részük az önkormányzatnál, a családsegítőben, a konyhán és az óvodában dolgozik, de akadnak, akik a falukép rendben tartásában vesznek részt, egyebek mellett füvet nyírnak vagy árkot tisztítanak.

Jászladányon a Start munkaprogramban és a hosszú távú közfoglalkoztatásban összesen ötvenhét fő vesz részt. Ezt azt jelenti, hogy lényegesen kevesebb közfoglalkoztatott dolgozik a településen az előző évhez képest, amikor körülbelül nyolcvan helyinek adtak munkát a programok. Közülük nagyon sokan elhelyezkedtek az elsődleges munkaerőpiacon – tudtuk meg Bertalanné Drávucz Katalin polgármestertől.

Emelték a támogatott létszámot

Nagykörűben huszonöt, száz százalékban támogatott közmunkást foglalkoztatnak.

– Hárman az idősek otthonában, ketten a művelődési házban, hárman az önkormányzatnál dolgoznak, egy személyt az orvosi rendelőben, egyet a bölcsődében dolgoztatnak, a többiek település fenntartáson dolgoznak – mondta el érdeklődésünkre Túri Tibor. A településvezető hozzátette, hogy kérésüket meghallgatva a megyei kormányhivatal foglalkoztatási osztálya az eredeti húsz főről huszonötre emelte a támogatott létszámot, ami számunkra mindenképpen pozitív.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában