Külföldön élő szolnokiakat kérdeztünk a járványhelyzetről

Kijelenthető, nincs olyan ország, ahol a koronavírus ne ütötte volna már fel a fejét. Az egészségügyi szervezetek és az országok kormányai igyekeznek a lakosság figyelmét felhívni, hogy a vírus megállításában azzal tehetjük a legtöbbet, ha otthon maradunk, és csak akkor mozdulunk ki lakásainkból, ha az feltétlenül szükséges. Megkérdeztünk néhány külföldön élő szolnokit, hogy látják a helyzetet.

Szoljon.hu

Forrás: Shutterstock

Horváth Viktória a walesi Cwmbran-ban él.

— Legfrissebb információim szerint az iskolák bezártak, a tanítás digitális távoktatásban folytatódik tovább — kezdte. — A tanulóknak regisztrálniuk kell egy weboldalra, ahová a tanár feltölti az adott héten aktuális tananyagot, melyet a diáknak feltöltve kell visszaküldenie, amikor elkészült vele. Azt, hogy pontosan mikor is nyithatnak meg újra az iskolák, egyelőre nem tudni. Elképzelhető, hogy már csak szeptembertől, az új tanév kezdetén.

— Mi a helyzet az óvodákkal?

— Azok is zárva vannak. Mindenki megpróbálja megoldani az otthonmaradást kisebb gyermek estében. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy a nagyszülőkre bízzák őket. Itt a bébiszitter nagyon divatos, jelenleg azonban ez nem igazán kivitelezhető, így marad ez a két lehetőség.

— Sokat olvasni az olaszországi helyzetről, ahol az orvosi ellátórendszerek nagyon leterheltek. A walesi kórházakban mi a helyzet?

— Szerencsére eddig nem tapasztalható túlzott leterheltség, de látogatási tilalom van érvényben. Több beteget pedig az intenzív osztályon ápolnak.

— Nem mehetünk el szó nélkül a karantén helyzet mellett sem. Magyarországon rengeteg olyan hírt lehet olvasni, hogy sokan nem veszik elég komolyan. Ott hogyan kezelik ezt az emberek?

— Hétvégén beköszöntött a jó idő, ami itt nagy szó, hiszen szinte mindig esik az eső. Az emberek családjaikkal és barátaikkal a tengerpart felé vették az irányt. Ennek hatására a miniszterelnök hétfőn este korlátozásokat helyezett kilátásba, ami egyelőre nem nevezhető még kijárási tilalomnak. Rendkívül mérgesek voltak, hiszen azt látták, hogy az emberek nem veszik komolyan a kialakult helyzetet. Mindennek hatására javulni látszik szerencsére a helyzet, az emberek ugyanis jóval kevesebbszer mennek az utcára, csak akkor, ha az nagyon szükséges. Kiürült szinte teljesen a város. Minden üzlet bezárt, leszámítva természetesen az élelmiszerboltokat és a gyógyszertárakat. Azok az emberek, akiknek állandó gyógyszert kell szedniük, SMS-ben kapnak értesítést, soron kívül, ingyen kapják meg a terméket.

— Az üzleteknél van bármiféle korlátozás, ami a bent tartózkodó vásárlók számát illeti?

— Egyelőre nem mindenhol, de több bolt már meghatározta, hogy egyszerre csak öt vásárló tartózkodhat az épületben.

— Tapasztalható felvásárlási láz a vásárlók körében?

— A vírus kitörésekor megrohamozták az emberek a boltokat, gyakorlatilag felvásárolták az egész készletet. Soha eddig nem lehetett látni ilyen ürességet. Azok, akik munkából hazafelé vásárolnak be, nem találtak húst, tejet, felvágottat, WC-papírt, kéztörlőt, lisztet, zsebkendőt és pékárut sem a polcokon. Saját szememmel láttam, hogy az egyik vásárló egy kosárnyi zöldséggel és gyümölccsel távozott. Azóta már feltöltötték a készleteket és okulván a kezdeti nagy rohamból, mennyiségi határokat szabtak meg. Papírtörlőből és WC-papírból például csak egy tekercset lehet elvinni, de a tejnél is két literben korlátozzák a maximum elvihető mennyiséget.

Szürreális, ami itt zajlik

Zsuzsanna közel 10 évvel ezelőtt ment ki Olaszországba dolgozni, azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal mindig kint tartózkodik. Azt mondja, hihetetlen, amit átéltek odakint.

— Az elején nagyon sokan nem vették komolyan az egészet. Hiába a javaslat, a figyelmeztetés, az emberek továbbra is úgy élték az életüket, mint előtte. Szórakozni jártak, kávézni, síelni, kirándulni — beszélt a kezdetekről Zsuzsanna.

— A vírus megjelenésekor és az első városok lezárásakor viszont sokan megijedtek, és azzal tették a legrosszabbat, hogy igyekeztek elmenekülni a betegség elöl. A lappangási idő miatt tünetmentesen ugyan, de szétszórták az országban a vírust.

Elárulta, bár már vannak egyértelmű szabályok, mégis attól félnek, hogy néhányan ennek ellenére sem tartják be azokat, és emiatt sokkal tovább tart majd ez az állapot.

— A másik aggodalmunk, ha Olaszország először lábal ki belőle, amikor a többi ország még épp a járvány csúcsán lesz, és újra lehet turistáskodni, akkor visszahozzák a vírust és kezdhetjük elölről — mondta.

De hozzátette, nincs letargia, pozitívan állnak a jelenlegi kellemetlen helyzethez, és bíznak benne, hogy a lehető legrövidebb időn belül vége lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában