Ezekben a hetekben is ellátják a beteg kedvenceket a megyében

A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében hozott rendelkezések érdemben nem befolyásolják háziállataink esetleges egészségügyi ellátását. Ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy az állatorvosok ezekben a hetekben elsősorban a sürgős eseteket látják el és az életmentő beavatkozásokat végzik el.

Szabó Lilla Laura

Ezekben a hetekben főleg előzetesen egyeztetett időpontra lehet érkezni az állatorvosokhoz

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A Magyar Állatorvosi Kamara kiadott egy közleményt a napokban. E szerint a hazánkban általánosan, háziállatként tartott fajok nem terjesztik aktív módon a koronavírust. Továbbá, az aktuális ismeretek szerint, az ember sem adhatja tovább kedvencének a fertőzést. Noha az állategészségügyi szolgáltató intézmények nyitva­tartására nem vonatkozik jogszabályi korlátozás ebben az időszakban, néhány állatorvos nem tart rendelést.

– Ez nem tömeges jelenség, az állattartók kedvencei nem maradnak ellátás nélkül. Akkor se aggódjon senki, ha éppen esedékes lenne a veszettség elleni emlékeztető oltás. Amennyiben a korábbi években rendszeresen megkapta a kutya, némi csúszás elfogadható – mondta dr. Kertész Ottó, a Magyar Állatorvosi Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének elnöke.

A szakember a téma kapcsán arra is emlékeztetett, hogy a térségben egyébként ősszel oltják a négylábúakat. Mivel addig van még jó néhány hónap, remélhetőleg az idei szezonban már ismét a megszokott rendben történhet az oltások beadása.

Ezekben a hetekben főleg előzetesen egyeztetett időpontra lehet érkezni az állatorvosokhoz
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

A kialakult helyzetben pedig ő maga is azt tanácsolja, hogy mindenki tartsa be a higiéniai szabályokat. Illetve csak valóban halasztást nem tűrő eset miatt keressék fel az állatorvost. Emellett a következetességre és igen nagy fokú türelemre is szükség van ezekben a hetekben.

– Általánosan elmondható, hogy van állatorvosi ellátás, ám a kollégák elsősorban a sürgős eseteket fogadják és az életmentő beavatkozásokat végzik el. Leginkább előzetesen egyeztetett időpontokra lehet érkezni, és az a kérés, hogy ha lehet, ne kísérje el a beteg kisállatot az egész család, csakis egyetlen ember érkezzen vele. A lehető legkevesebb személy érintkezzen az állatorvosi rendelőkben is, valamint a vizsgálat, beavatkozás is lehetőség szerint minél hamarabb történjen meg.

– Kesztyűt és maszkot szintén ajánlatos viselni. Egy ivartalanító műtétet például át lehet ütemezni, ezek nagy részét nem is vállalják most az állatorvosok – magyarázta.

Dr. Kertész Ottó hozzátette, ha idős személyek kedvenceiről van szó, lehetőség szerint ne ők vigyék el az állatot a rendelőkbe. Kérjenek segítséget fiatalabb családtagtól, ismerőstől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában