Mezőtúr

2020.04.18. 11:30

Házi gyógynövényszörppel is védhetjük az egészségünket

Talán sokan ismerik a mondást, hogy fűben-fában orvosság.  Ráadásul számos hasznos növény a közvetlen környezetünkben is megtalálható. Elterjedt nézet, hogy a gyógynövényeket teaként fogyasztjuk. Pedig ízletes szörpöket szintén főzhetünk belőlük!

Szabó Lilla Laura

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Metzker Krisztina évek óta készít szörpöt a pongyola pitypangból. A kis fejű, sűrű sárga szirmokból álló virág szinte bárhol előfordul, a kiskertekről, az ártereken, mezőkön át a betonszigeteket megszakító zöldterületekig.

– A pongyola pitypang minden része jó valamire. A szörp készítéséhez a virágokat kell összegyűjteni. Érdemes olyan területről választani, mely távol esik az autóutaktól, így kisebb eséllyel lehetnek szennyezettek a szirmok – magyarázta Krisztina. Hozzátette, hogy ő a délelőtti órákat tartja a legalkalmasabbnak erre a feladatra. Elárulta a szedés módját is: törekedni kell arra, hogy a szárból minél kevesebb maradjon meg. Viszont ha az ember egy kicsit meghúzza a virágfejet, az lepattan a szárról.

– Nem kell óriási mennyiségben gondolkodni, már két marék pitypangból is készíthetünk egy adagot. Gyerekekkel együtt nekivágni a gyűjtésnek pedig remek móka. A jó levegőn lenni, koszorút készíteni és élvezni a szabadban töltött időt, kiváló elfoglaltság – részletezte.

A virágokat otthon aztán Krisztina óvatosan szétteríti újságpapíron. Nem kell megmosni őket, de egy éjszakára egy liter vízbe szükséges beáztatni a mennyiséget. Másnap ehhez hozzáad egy kilogramm cukrot és egy fél citrom levét, majd lassú tűzön, fokozatosan felmelegíti a keveréket forralásig és egy órán át forralja.

– A gőzölgő főzetet egy szűrő és tölcsér segítségével az előkészített, csíramentesített üvegekbe töltjük. Azután mehet a száraz, meleg dunsztba, ami akár egy takaró is lehet, a lényeg, hogy lassan hűljön ki a szörp. Másnap már ihatjuk, akár évekig is eláll. Fogyasztáskor egyébként az a legjobb, ha a szörp kerül először a pohárba. Utána némi citromlé, persze frissen facsarva. Az egészet pedig szódával öntjük fel – magyarázta.

Krisztina elmondta, hogy jó néhány növényből készíthető szörp. Az orgona például ilyen. Ráadásul a lila virágokból ízesített cukrokat is összeállíthatnak a vállalkozó szelleműek.

– Ismét azt mondom, hogy gyermekprogramnak sem utolsó. Ráadásul az anyák napja közeledtével nagyon szép ajándék az orgonacukor – mondta. Hozzátette, ezzel ugyan van feladat bőven, hiszen az orgonavirágág minden apró virágát egyesével szükséges leszedegetni. A látvány azonban mindenképpen megéri az erőfeszítéseket.

– Egy takaros befőttes üveg vagy egyéb átlátszó tároló aljába először egy réteg kristály- vagy porcukrot teszünk. Majd egy réteg virágot. Ezt folytatjuk, ameddig meg nem telik az üveg. Lezárjuk, és már lehet is gyönyörködni a pompás színekben és virág illatú cukorban – magyarázta.

Pitypangból készült italokat csak mértékkel fogyasszunk!

Mivel a pongyola pitypang (Taraxacum officinale) gyógynövény, nem lehet mértéktelenül fogyasztani. A népi gyógyászatban egyebek mellett a máj és epe betegségeinek, valamint az aranyér, reuma, ekcéma, a vese- és hólyagpanaszok enyhítésére alkalmazták.

A gyermekláncfűként is ismert növény emellett hatékony anyagcsere-gyorsító, emellett tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában