Színdarab

2020.04.08. 17:30

Interneten keresztül próbálnak a szolnoki színház színészei

Múlt héten elkezdődtek az októberi bemutatóval tervezett magyar rockopera, a Kőműves Kelemen olvasópróbái. Bár most csak képernyőn láthatja egymást rendező és színészei, de így is sikeresen haladnak a kitűzött cél felé. Ami most is mint mindig, a jól megszokott, színvonalas előadás.

Molnár-Révész Erika

Harna Péter (balra) és Ónodi Gábor kedden online próbát tartott a társulat többi tagjával

Fotó: Mészáros János

– Az olvasó- és az elemző próbákat így, interneten keresztül is nagyszerűen meg lehet oldani. Nyilván hiányoznak a kollégák és az összekacsintások, ez most nagyobb fegyelmet igényel, hiszen nem vághatunk egymás szavába... – mondja az online próbákról Harna Péter színész.

Ahogy kollégái, ő is otthonról, a telefonján keresztül kapcsolódik be a Kőműves Kelemen próbáiba, Mátét alakítja majd a darabban.

Harna Péter (balra) és Ónodi Gábor kedden online próbát tartott a társulat többi tagjával
Fotó: Mészáros János

– Borzasztó izgatottan vártuk a bejelentkezéseket, hiszen ez mindenkinek egy új terep, de egyben egy új lehetőség is… – meséli az eddigi próbák tapasztalatairól Radó Denise rendező. Azt mondja, a kezdeti óvatosság és a bizonytalanságérzés hamar elmúlt, és egyre jobban feltalálták magukat az internetes próbák során.

– Kezd kialakulni, hogy mindez miként mehet még gördülékenyebben, hogy mire ősszel valóban színpadra visszük, akkor már szinte készen álljon a darab. Tél végén derült ki, hogy én rendezem a Kőműves Kelement. Bár éppen akkor rendeztem a Tesla című musical ősbemutatóját Budapesten, még aznap este meghallgattam a zenei anyagot és az átküldött példányt is végigolvastam. A darab számos verzióját megismertem addig, amíg kialakítottam azt a példányt, ami bár a leghűbb az eredetihez képest, mégis tükrözi a mi sajátosságainkat is.

– Sokat hallgatom a zenéjét is, így születik meg a gondolataimban az, amit majd a színpadon szeretnék látni. A sok-sok ötlet után a rendezői példány már tele van skiccekkel. Közben folyamatosan egyeztetek a zenei vezetővel, Rimóczi Mónikával és Sebestyén Csaba koreográfussal, Húros Annamária jelmez- és díszlettervezővel – sorolja a feladatokat a rendező, aki annyit elárul, hogy maga a díszlet is különleges lesz.

– A próbafolyamat egyébként most indul be majd igazán, hiszen az olvasópróbák után az elemzőpróbák következnek, ahol több időnk lesz arra, hogy a szövegeket teljesen átrágjuk, az indulatokat, a helyzeteket, a motivációkat teljesen felgöngyölítjük, majd a következő lépés lesz az, hogy szituációkba helyezzük ezeket. Ugyanúgy, ahogy a színházban tennénk, jelenetekre bontjuk a darabot, és így próbáljuk át azokkal a szereplőkkel, akik a jelenetben benne vannak.

– Már elindultak az egyéni énekórák Simon Erika és Rimóczi Mónika korrepetitorokkal, majd elkezdődnek a táncpróbák is Sebestyén Csabával. Utóbbin, bár csak a virtuális térben, de én is jelen leszek és folyamatosan megbeszéljük a mozdulatokat, a koreográfiát. Végül ezt a külön-külön megszerzett tudást, mint egy kirakóst, ősszel már a színpadon rakhatjuk össze, és remélhetőleg egy nagyon erős alapot ad majd – írta le a próbafolyamatot Radó Denise.

Ónodi Gábor a telefonján mutatja az online próbán éppen elérhető kollégáit. Jelenleg a Kőműves Kelemen bemutatójára készülnek a színészek
Fotó: Mészáros János

Azt, hogy a bemutató előtt mennyit tudnak majd színpadon próbálni, egyelőre nem lehet tudni. A műsortervet ugyanis teljesen átírta a koronavírus-járvány. Ha minden a tervek szerint alakul, az eredetileg október kilencedikére tervezett premiert megtarthatja a Szigligeti.

Ebben a darabban szinte minden szerep ugyanolyan fontos

A főszereplőt, Kőműves Kelement a Szigligeti színpadán többször bizonyító Both Gábor alakítja. A rendező, Radó Denise azt mondja, ebben a darabban minden szerep szinte ugyanolyan fontos, hiszen minden figura más-más karakterrel bír.

– Az idős vándor szerepét Karczag Ferenc alakítja majd, Kelemen feleségét pedig Kertész Marcella. A kőművesek közül Boldizsár, az örök ellenfél Barabás Botond lesz. Máté, az erőteljes figura bőrébe Harna Péter bújik. A hiedelmektől egy kicsit jobban tartó Izsákot Zelei Gábor jeleníti meg, Benedek szerepét, aki bár igent mond, mégis jócskán van benne kétkedés, Horváth Gábor alakítja. A robbanékony Mártont Vándor Attila, a picit óvatosabb Ambrust pedig Ónodi Gábor játssza. De a kisebb figuráknak is meglesz a saját karaktere, személyisége, törekszünk erre. Ők pedig Kinczel József, Deme Gábor, Tárnai Attila, Balogh Zsolt, Bencsik Gergő, és Németi Sándor, de lesznek álomalakok is, több kiváló táncos segítségével és két gyerekszereplő – mondta a szereposztásról a rendező.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában