otthoni tanulás

2020.04.01. 17:30

Kihívást jelentett az átállás a digitális oktatásra a Tisza-tónál

Két héttel ezelőtt vezettek be új oktatási munkarendet a hazai általános és középiskolákban. Az eddigi tapasztalatok alapján jól vették az akadályt a Tisza-tó környéki oktatási intézmények is – akadt, ahol nehézségeket okozott az átállás, de mindenhol sikeresen megoldották a feladatot.

Ujvári László

Fotó: Ujvári László

Új eszközöket vásároltak a tiszafüredi Bán Zsigmond Református Általános Iskolában, hogy a digitális oktatás minden feltétele adott legyen. Az átállás alig pár nap alatt sikerült, harminchét táblagépet is kiosztottak.

– Már a miniszterelnök bejelentését követő hétfőn elindult az oktatás, egyszerre több felületen zajlott a munka. Gyakorlatilag az első nap első órájától kezdve le van adva a tananyag – vázolta Ozsváth János, az intézmény igazgatója.

Igyekeztek minden segítséget megadni a családoknak, már mindenhol elérhetők a tárhelyek, ahova a pedagógusok feltöltik a tananyagot. A váltás sok újdonsággal járt, mind a pedagógusok, mind a gyerekek és szülők sokat tanultak. Kreatívan oldják meg az új helyzetet, például okospanelt és kamerákat is használnak.

Kihívást jelentett, de nem megoldhatatlan feladat a tantermen kívüli digitális munkarendre történő átállás Abádszalókon. A változás több száz tanulót és harminc pedagógust érint a Kovács Mihály Általános Iskolában.

– Szerencsére a diákok többsége rendelkezik otthon megfelelő technikával, mindössze tíz gyermek esetében kell az oktatást papíralapon végeznünk – ismertette lapunknak Parázsó Katalin intézményvezető.

Elsősorban a Kréta internetes tanulmányi rendszer jól ismert felületét használják, a pedagógusok ezen keresztül adják ki a leckét és az elvégzendő feladatokat. Fontos tapasztalat, hogy hiányzik a tanári jelenlét, a tanári magyarázat. Ezért fokozottan kérik a szülőket, hogy küldjenek visszajelzést, hiszen azok alapján tudnak tovább építkezni és javítani az oktatás színvonalát.

Parázsó Katalin, az abádszalóki Kovács Mihály Általános Iskola intézményvezetője

– Sok tanuló van, akinek a szüleitől komoly erőfeszítések kellenek, hogy a gyerek leüljön tanulni, és becsületesen elkészítse a házi feladatot – jegyezte meg, utalva arra, hogy az új tanrend helytállást követel a szülőktől is. Ezen a téren pedig pozitívak a tapasztalataik.

A tóparti település iskolájának munkatársai továbbra is az otthonmaradásra buzdítják a gyerekeket és szüleiket. Szeretnék, ha a járványhelyzet elmúltával újra mosolygós, egészséges gyermekek töltenék meg az intézményt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában