Statisztika

2020.04.07. 16:30

Megyénkben is nőtt az átlagkereset

Tizenkilenc százalékkal voltak alacsonyabbak a bérek megyénkben tavaly, mint országosan a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint. De így is nőttek.

Czakó Nóra

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete a Jászkunságban 298 ezer forint volt 2019-ben, a családi kedvezmény nélkül számított havi nettó átlagbér pedig 198 ezer. Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó átlagos fizetés 312 ezer, míg a nettó átlagkereset 207 ezer forintra emelkedett.

A bruttó és nettó átlagbér – a közfoglalkoztatottakkal együtt számítva – egyaránt 11,1 százalékkal múlta felül a 2018. évit, a növekedés üteme kevéssel maradt el az országostól. A keresetnövekedés a versenyszférában 11,8, a költségvetési szférában 9 százalékot tett ki.

Az alkalmazásban állók havi bruttó átlagbére a versenyszférában 312 ezer, a költségvetési szférában 269 ezer forint volt. A legmagasabb átlagkeresetű információ és kommunikáció, valamint feldolgozóipar nemzetgazdasági ágak bruttó bére 190, illetve 35 ezer forinttal meghaladta a megyei átlagkeresetet.

Legkevesebbet – átlagosan 201 ezer forintot – a vendéglátás területén munkát vállalók vihették haza, ami 97 ezer forinttal elmaradt a megyei átlagtól.

A fizikai foglalkozásúaknál 12,6, a szellemieknél 8,5 százalékkal emelkedett az átlagkereset. Az előbbiek bruttó átlagbére 248, az utóbbiaké pedig 380 ezer forintra bővült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában