Ötleteket adnak a hasznos időtöltéshez a besenyszögiek

„Nem kell sok hozzá” címmel videósorozatot indított a közösségi oldalán a Besenyszögért Alapítvány és Vehiculum-Ház.

P. Pusztai Nóra

Szappan, tej és sütőpor felhasználásával levéltetvek elleni permetszert készítettek a besenyszögiek

Fotó: Csabai István

A kisfilmek nem digitális tevékenységre invitálnak. A gyakorlatokkal összekapcsolt önellátási ismereteket gyerekek és felnőttek – együtt is – megvalósíthatják. Körbejárják a kert, a konyha, a játék és a dekoráció témákat is.

– Úgy gondolkodtunk, a jelen helyzetben a családok otthon vannak. A különféle ötletek megvalósításához ne kelljen boltba szaladgálni, ezért a ház körül fellelhető eszközöket és alapanyagokat ajánljuk. Így talán megtanulhatunk takarékosabban élni vagy legalábbis néhány ötletet kaphatunk hozzá – mondta az ötletgazda Molnár Melinda, a Vehiculum-Ház vezetője.

– Az első ötlet a pulyka far-hátból készített házi pástétom volt. Csak hagyma, étolaj, só és bors kell hozzá. Nem bonyolult elkészíteni.

Szappan, tej és sütőpor felhasználásával levéltetvek elleni permetszert készítettek a besenyszögiek
Fotó: Csabai István

Hozzátette, hogy a videókban rámutatnak, hogy a modern konyhai eszközök egyszerűbb mechanikus alternatívával kiválthatóak. Az elmúlt két hét alatt bemutatták a házi kifli- és májkrém készítését, és a pékáru kombinálásából született májas croissant-t is. De készült film a veteményezésről, és a környezetbarát permetezőszer elegyét is megismertetik a múzeumpedagógiai intézmény munkatársai.

– Szeretnénk a családoknak hasznos elfoglaltságot biztosítani, így otthon található dolgokból tavaszi ajtódísz készülhet. De olyan egyszerű játékokat is bemutatunk, amihez csak egy bot, fűzfavessző és madzag szükséges – említette Nagy-Szakali Petra, a filmek készítője, aki az ibolya kandírozásáról is szót ejtett. Ez a virág a léleknek és testnek egyaránt jó, finom, ehető ételdísz és ízletes, a szervezetnek hasznos tea készíthető belőle.

– A cukorszirup felfőzése után hagyjuk kihűlni azt. Egyszerű fésűvel könnyen leszedhetőek az ibolya fejei, amikre alapos tisztítás után ecsettel felvihető a szirup. A fejeket kristálycukorban „megfürdetjük”. A szárított virágból leforrázással teát készíthetünk – látható a videóban.

– A célunk az, hogy megmutassuk, szűkös anyagi időkben hogyan lehet értelmeset, finomat, hasznosat, szépet készíteni – hangsúlyozta Molnár Melinda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában