Szűrőbuszban vizsgálták a tesztre jelentkezőket Szolnokon

Jól szerepelt megyénk az országos koronavírus járványhoz kapcsolódó szűrővizsgálaton. Az eddigi adatok elemzése alapján ötvennégy százalékos a részvételi arány. A vizsgálatot a Szegedi Tudományegyetem munkatársai végezték el. Jász-Nagykun-Szolnok megyében közel hatszázötven személyt értesített a Központi Statisztikai Hivatal – hangzott el a Hild téren csütörtök reggel tartott sajtótájékoztatón.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Csabai István

Szűrőbusz érkezett a Hild János térre. A koronavírus járványhoz kapcsolódó tesztelések az elmúlt két napban folytatódtak a megyeszékhelyen. A szűrésre elsősorban azokat várták, akiket a Központi Statisztikai Hivatal levélben értesített és a május eleji időpontban nem tudtak megjelenni, de a nap folyamán a rendelkezésre álló eszköz erejéig az arra járóknak is elvégezték a vizsgálatot. A tesztek délre el is fogytak.

Az eseményen Dr. Bene Ildikó a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet igazgatója beszélt arról, hogy nem szabad azt hinni, hogy vége van a járványnak.

– Fontos, hogy mindent megtudjunk róla, megfelelő információkkal rendelkezzünk és felkészülhessünk a következő lépésekre. Ezt segíti a világon egyedülálló országosan elindított program, melyet a négy orvostudományi egyetem koordinál – mondta. A higiénés szabályok betartása mellett az együttműködést hangsúlyozta az igazgató.

– A maszkhasználat egyértelmű és a legfontosabb – fűzte hozzá Szalay Ferenc polgármester, aki elmondta, hogy Szolnok fegyelmezett városként élte az életét az elmúlt hetekben, az emberek komolyan vették az intézkedéseket. A megyében a fertőzöttek száma hetek óta nem emelkedett, de a további lépések meghatározásához elengedhetetlen az országos mintavétel.

– A mérések alapján a vizsgálatok számát tekintve az egyik legsikeresebb terület lesz Szolnok – emelte ki Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja.

– Az egyetem olyan megyét kapott, ami nem tartozik a dél-alföldi régióhoz, így a szervezéshez több logisztikára volt szükség, amelyben a városvezetés is segítő szerepet vállalt. Az egyetem felelősségét érzi a gazdaság újraindításában. Tudnunk kell, hogy hol tart a vírus ahhoz, hogy hogyan tudjuk újraindítani a gyárakat, cégeket, közegészségügyet – hangsúlyozta.

– A vizsgálatnak nagyon fontos társadalmi jelentősége van. A kiválasztott résztvevők képviselik a régiót és a nemzetet. A következtetésekhez viszont megfelelő számú mintára van szükség – vette át a szót Prof. Dr. Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke.

– Jász-Nagykun-Szolnok megyében huszonegy településen közel hatszázötven személyt értesítettek a vizsgálatról, több mint ötven százalékuk eddig már meg is jelent, ami a más területekhez képest jó aránynak számít – számolt be az elnök, aki kifejtette, hogy az átfertőzöttség különböző területi elosztást mutat.

A napokban lezáruló vizsgálatsorozat eredményét két héten belül teszik közzé. A vizsgálatnak később meghatározott időszakban lesz folytatása. Fontos ugyanis ismerni a részleteket arról, hogy a nyári időszakban esetleg szabadabb élet mellett milyen járványügyi következményekre kell számítani.

Orr- és garatváladék, valamint vérmintát vettek

Az új típusú koronavírus fertőzés nyolcvan százalékban tünetmentesen zajlik, ezért nem nyilvánvaló, hogy valaki éppen fertőzött vagy esetleg már átesett a betegségen. A szűrőbuszban végzett vizsgálat a szervezetben jelenlévő vírusra, valamint az ellenanyagra irányul.

– Egy részletes kérdőív kitöltése után orr- és garatváladék veszünk, melyben a vírus alkotóelmét keressünk, egyértelműen megállapítva, ha jelen van a szervezetben. Vérvétel is történik, amiből a termelődött ellenanyagot mutathatjuk ki – részletezte a folyamatot Prof. Dr. Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke.

– A vizsgálatok jó eséllyel mutatják az átfertőzöttséget és elengedhetetlenek a további tervezéshez – hangsúlyozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában