A nyári előfoglalások zömét lemondták megyénkben is

A koronavírus és a kialakult vészhelyzet a gazdaság majd minden területén éreztette a hatását. Az utazási irodák sem képeztek kivételt ez alól. Főleg a külföldre tervezett utak sorsa pecsételődött meg, az utasok egy része kivár, mások visszaléptek és törölték az utakat.

Munkatársainktól

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az idei év első fele sok iroda számára indult ígéretesen. Ezt vallja az Invia utazási iroda szolnoki kirendeltségének iroda vezetője, Meskó Gábor is.

– Remekül kezdtük az esztendőt. Fennállásunk, azaz 2009 óta példátlan mennyiségű előfoglalást hozott az év – mondta. Hozzátette, a vírus miatt kialakult helyzetben végül több oka is volt annak, hogy 80 százalék felett alakult a lemondási arány.

– Az utasok egy részének elfogytak a még kivehető napjai a kényszerű szabadságolások után. Ami szomorúbb, hogy jó néhányan elveszítették az állásukat, így érthetően lemondtak az utazásokról is. A bizonytalanság és a teljes biztonság kérdésessége pedig szinte teljesen visszavetette az utazási kedvet – összegezte Meskó Gábor. Kiemelte, a remények szerint talán július elejétől indulhat el némi pozitív változás. Arról is beszélt, hogy akik kivártak, idén jelentős árelőnnyel nyaralhatnak.

– Az euró árfolyamának változásai jelentősen megemelik majd az új foglalások árát. Az év elején kalkulált 325–330 forint 360 forintig is emelkedett – mondta. Arról szintén beszélt, hogy a korlátozások enyhítése óta azért egyre többen érdeklődnek, foglalnak. A külföldi úti célok közül továbbra is Görögország, Egyiptom, Törökország, Horvátország és némileg talán meglepő módon Olaszország népszerű.

A szintén szolnoki Mill-Air Utazási Iroda ügyvezetője, Molnárné Füleki Anikó is megosztotta gondolatait a kialakult helyzetről.

– Nem rózsás a helyzet. Március középtől szinte megállás nélkül csak lemondásunk volt. Jobb esetben az utasok az átfoglalás vagy utalvány mellett döntöttek. Arányaiban vizsgálva ötven százalék törölt, harminc új időpontot keresett és húsz választotta az utalványt. Ezzel az év második felében vagy jövőre foglalhat utat – mondta. Kitért arra is, hogy akár szervezőirodáról, akár közvetítőirodáról legyen szó, az előfoglalások kulcsfontosságúak.

– Tulajdonképpen novembertől március végéig tart az előfoglalási szezon. Az ilyenkor befizetett előlegeket egy az egyben továbbutaljuk a szervezőknek, onnan pedig mennek tovább a célterületekre. Amikor egy iroda ezek után először bevételhez jut, az nagyjából május, ilyenkor rendezik az utasok a hátralékokat, nekünk is ebből van pénzünk. Ez viszont most szinte teljesen kiesett – magyarázta. Noha az utasok egy része még nem változtatott, az ő foglalásaik a nyár végét és az őszi időszakot érintik.

– Van néhány törzsutasunk, aki kitart, és menni szeretne, de ehhez az is kell, hogy a célországokba induló járatokat teljesen sikerüljön feltölteni utasokkal – tette hozzá.

Az utasok inkább elővigyázatosak

Kiss Gergely is alaposan megérezte a március óta tartó járványos időszakot. A ­szolnoki fiatalember Olaszországba utazott volna az egyik milánói labdarúgócsapat mérkőzésére. Terveit azonban keresztülhúzta az országban is elharapódzó vírushelyzet.

– A koronavírus miatt biztosan nem vállalkozom rá, hogy Milánóba utazzak. Szerettem volna kilátogatni, ám nem valószínű, hogy az őszi mérkőzések valamelyikét is bevállalom. Azt gondolom, fő az elővigyázatosság – tette hozzá. Majd arról is beszámolt, hogy ausztriai kirándulását szintén más időpontra kellett ütemeznie.

– A családban már szinte hagyomány, hogy évente felkeresünk egy-egy ­burgenlandi várkastélyt, vagy ellátogatunk a környékbeli idegenforgalmi látnivalókhoz. Idén júliusban a festői Puchberg am Schneebergbe mentünk volna, ám valószínűleg ide sem utazunk majd el – sajnálkozott Kiss Gergely.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában