Szolnok

2020.06.20. 15:30

A Zagyva és környéke is remek kirándulási lehetőségeket kínál

A szolnoki természetbarát, Györe Tímea korábban már mesélt a megyeszékhely olyan értékeiről, melyek a közvetlen közelben találhatók és bárki számára elérhetőek. Most a Holt-Zagyva környékét mutatja be, amelyet minden évszakban meglátogat. Ahogyan ő fogalmaz, a csodás táj mindig más arcát mutatja, és soha nem okoz csalódást.

Szabó Lilla Laura

A Szolnok területén található Nefag-erdő mögötti gátrész is gyönyörű – mutatja Györe Tímea

Forrás: Beküldött fotó

– A Zagyván a Zubogó és környéke számít ismertebb területnek, ez a helyszín népszerű a fotósok körében is. Megannyi meseszép felvétel készül itt, hiszen a terület igen változatos – kezdte Györe Tímea. Ezen a vonalon továbbhaladva, a malomzugi Holt-Zagyva-részhez érkezünk. A Zagyva jobb oldalán lévő gátrészt kell követni, a vasúti híd alatt áthaladva. Itt nyaralókba fut az ember, mely a gát mellett húzódik.

Mindössze két utcányi házsorról van szó, békés, nyugalmas errefelé a hangulat.

– A Holt-Zagyva tulajdonképpen innen kezdődik. Egy átemelővel ide kerül át a többletvíz áradás idején – magyarázta. Követve a szakaszt, egy nyugodt, csendes részhez érkezik meg a kiránduló.

A Szolnok területén található Nefag-erdő mögötti gátrész is gyönyörű – mutatja Györe Tímea
Fotó: Beküldött fotó

– Növény- és állatvilága nagyon gazdag, mindenképpen megéri ellátogatni erre a részre – hangsúlyozta a természetbarát. Innen továbbhaladva, a Holt-Zagyvát követve, tulajdonképpen egy patkóalakot ír le a felfedező. A nyugodt, érintetlen szakaszokat elhagyva, ismét nyaralóövezetbe jut az ember.

– Itt jóval több utca van, sokan élnek itt. Errefelé két bográcsozóhelyet is kialakítottak, padokkal, bár valójában inkább csak az egyik van használható állapotban – részletezte. Hozzátette, ez a terület más útvonalon szintén megközelíthető.

– Ha mondjuk egy kisgyermekes család nem szeretne ekkorát túrázni, Besenyszög irányában, autóval is elérhető az említett terület. Egy nagy, éles kanyarban található – magyarázta. A nyaralókat elhagyva, ismét az érintetlen természetben folytathatja útját az ember. Itt egy nagy rét várja, mely mindig más színben pompázik.

– Télen, amikor minden deres egy teljesen más világba csöppen a kiránduló. Érdemes ebben az évszakban is kilátogatni ide, olyan, mintha idegen bolygón járnánk – mondta.

– A Zagyva vonalát követve, áthaladunk egy kisebb erdősávon, mely egy gazdálkodási területre vezet, itt már szántóföldek vannak. Egy, a traktorok által kikoptatott földút viszi tovább az arra járót. Innen egy idő után feljutunk a gátra, aki ezt követi, Zagyvarékas irányába tud haladni, egészen a Parasztok hídjáig, ezt nemrégiben felújították. Ha pedig a gát másik oldalán lemegyünk, az élő Zagyvához jutunk vissza, ahol egy vashíddal találkozhatunk. Itt már azért nagyobb a „forgalom”, jó néhány futóval, sétálóval, kutyással futhatunk össze – részletezte. A vashídon áthaladva, újabb fasor következik, ismét visszajuthatunk a gátra, mely már a Széchenyi-lakótelep mögött van, és körbeöleli a Nefag területét.

– A Zagyva mellett sétálva egyébként érdemes felfedezéseket tenni, gyönyörű virágok nyílnak, szinte végtelen a táj – tette hozzá. Tímea kiemelte, a Zagyva környéke azért is nagyon különleges, mert igen változatos területek váltakoznak a környékén. A fás, ligetes foltokat mező és rét váltja fel, a víz mellett közvetlenül pedig szintén buja, gazdag élővilág várja a túrázókat.

A Nefag-erdő mögötti rész is telis-tele van lehetőségekkel

– A legtöbben a nagy játszóteret ismerik, de errefelé, pontosabban a nedves réten összesen hét darab bográcsozóhely van még, amik közül akad fedett is. Található még BMX-kerékpárpálya, valamint kültéri fitneszelemek, így a sportolni vágyók is megtalálhatják a számításaikat – részletezte Tímea.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában