Burai Zsolt

2020.06.30. 11:30

Kiválóság-díjat kapott a fiatal alattyáni hegedűvirtuóz

Burai Zsolt gyerekkori álma, hogy hegedűművész legyen. Tehetségét a jászberényi Székely Mihály Általános Iskola zenetagozatán és a Palotásy János Zeneiskolában kezdte kibontakoztatni. Az alattyáni fiatal a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta tanulmányait, ahol a napokban Kiválóság Díjjal zárta az első évfolyamot.

Illés Anita

Burai Zsolt nemrég vette át a Debreceni Tankerületi Központ Kiválóság díját

Fotó: Illés Anita

Burai Zsolttal hét év után újra családi otthonukban beszélgettünk sikereiről. Az akkor még csak nyolcéves fiú mára serdülővé érett. Sok minden változott az elmúlt években, de gyermekkori álma és a zene azóta is megmaradtak az életében. Alig múlt másfél éves, amikor kezébe vette a hegedűt, és utánozni kezdte a „nagyok” játékát. Később a család zenészei is felfigyeltek tehetségére, és tudatosan választotta a zenei pályát.

Gyerekkorában elhatározta, hogy hegedűművész szeretne lenni. A jászberényi Székely Mihály Általános Iskola zenetagozatán és a Palotásy János Zeneiskolában tanult. Számos országos és nemzetközi zenei versenyen vett részt, ahol dobogós helyezéseket szerzett. A fiatal hegedűvirtuóz Székely Mihály-díjjal, a legtehetségesebb tanulónak járó elismeréssel ballagott el az általános iskolából. Sikeres felvételit követően a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnáziumban folytatta tanulmányait.

– Egy debreceni nemzetközi hegedűfesztivál válogatóján vettem részt, ahol jelenlegi tanárom, dr. Ittzés Tamás volt az egyik zsűritag. Megismerkedtünk, inspirált, hogy ő is látta bennem a tehetséget, és a szüleimmel akkor eldöntöttük, hogy a debreceni szakgimnáziumba jelentkezem továbbtanulni. Tanárom a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán tanít, óráimat is ott tartja – mondta Zsolt. A felvételi sikerült, tavaly szeptemberben nagy izgalommal és tudásvággyal lépte át a zeneművészeti gimnázium kapuját.

– Teljesen új közegbe kerültem, de úgy gondolom, hogy gyorsan és jól beilleszkedtem. Ezt bizonyítják eredményeim is. Ahhoz, hogy sikereket érjek el, sokat kell tanulni és gyakorolni. Ez számomra öröm és boldogság, a zene ugyanis lételemem. Amikor versenyre készülök, korán indul a nap. Öt órakor felkelek és hatkor már az iskolában hegedülök. Általában nyolctól délután fél kettőig közismereti tanórákon veszek részt, majd délután zenei órák következnek este hat-hétig – részletezte. Zsolt alázattal, szorgalommal és kitartással végzett munkájának ismét meglett az eredménye.

Tavaly december elején a Varga Tibor emlékére rendezett országos hegedűversenyen második helyezést ért el. Mégpedig úgy, hogy a zsűri nem hirdetett első helyezettet, így tulajdonképpen az alattyáni diák lett a legjobb virtuóz. Néhány hónappal később, februárban pedig a Nyíregyházi Egyetem által középiskolásoknak meghirdetett versenyen első lett.

Nemzetközi versenyre készül

A tanévet kiváló eredménnyel zárta, a napokban vehette át a Debreceni Tankerületi Központ Kiválóság díját. Jelenleg a Hubai Jenő emlékére meghirdetett nemzetközi versenyre készül. Hogy milyen tervei vannak a jövőben? Elárulta, hogy követi gyermekkori álmát. A Zeneakadémiát célozza meg, hegedűművészként szeretne majd egyszer tanítani is.

Burai Zsolt nemrég vette át a Debreceni Tankerületi Központ Kiválóság díját
Fotó: Illés Anita

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában