olvasónk jelezte

2020.06.23. 07:00

Nem tudnak szellőztetni a szemét bűze miatt Szolnokon

A társasházi lét nem minden tekintetben kényelmes. Erről is beszélgettünk a Kolozsvári úti, két lépcsőházas társasház egyik lakójával, Vámos Istvánnéval. Aki ezúttal nem a rossz szomszédság miatt, hanem azért fordult az ottani lakóközösség problémájával a szerkesztőségünkhöz, mert miután az ott élők a maguk erejéből nem jutottak dűlőre az illetékes szolgáltatóval, elkeseredésükben immáron a nyilvánosság erejében bíznak.

Mészáros Géza

A hulladékgyűjtő szigetet épp a Kolozsvári út 12–14. számú társasház ablakai alatt helyezték el. A helyzet sokak számára okoz bosszúságot

Fotó: Mészáros Géza

– Most már harmadik esztendeje harcolunk azért, hogy felszámoljuk a társasházunk oldalán régóta tapasztalt „hadiállapotokat”. Eleinte csak szépen kértünk, most pedig már minden követ megmozgatunk azért, hogy megoldódjon az áldatlan helyzet – mutatta a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályához, illetve a szolgáltatóhoz intézett leveleket, kérelmeket Vámos Istvánné. Ezek közül sokat a lakók, többet pedig Kanyó Márta közös képviselő juttatott el a hatósághoz.

– Sok minden tekintetben, de a levegőáramlás miatt mindenképpen, szerintünk rossz helyre jelölték ki a hulladékgyűjtő szigetet. Nem is kell nagy szél ahhoz, hogy a bűz nap mint nap elborzassza az itt lakókat. Főleg azokat, akiknek az ablaka épp a hulladékgyűjtő edényzetek fölött van. A kommunális edények teteje rendre nyitva van, néhányat be sem lehet csukni, a szagok folyamatosan terjednek. Döglegyek lepték el az épületünk környékét. Ki sem nyitjuk az ablakokat, mert szellőztetni képtelenség. Ráadásul vagy kevés a lakóközösségnek az itt lerakott hulladékgyűjtő-állomány, vagy pedig sokan ide hordják, és teszik le kiszakadt zsákostól az edények mellé szemetüket – magyarázta a lakóközösség problémáját a lakó.

A Kolozsvári 12–14. számú, huszonkilenc lakásos társasház lakói 2017 óta aláírásgyűjtéssel megtámasztott kérelmekkel bombázzák az illetékeseket. A hölgy a kézhez kapott válaszleveleket is megmutatta hírportálunknak. A városüzemeltetési osztály reakciói közül az egyikben az áll, hogy a szigetet jól eltervezetten, a megfelelő helyen alakították ki. A hivatal tanácsokkal is szolgál: ajánlja a közösségnek, hogy saját költségükön rácsállványokkal vetessék körül a szigetet és a hulladékgyűjtőket, illetve figyelmeztet, hogy a szigeten álló tartályok környezetének tisztán tartása a közösség feladata.

A lakók problémájával megkerestük a szolgáltatót is. A cég közleményben válaszolt a felvetésre.

– Az edények helyét – mint megrendelő – az önkormányzat határozza meg. Nehéz olyan megfelelő helyet találni nekik, mely alkalmas az ürítést végző, nagy kiterjedésű gépjárművel való megközelítésre. Gyakori probléma, hogy ha áthelyezzük, akkor az ottani lakosok emelnek kifogást ellene – érkezett a válasz az NHSZ Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft. illetékeseitől.

A hulladékgyűjtő szigetet épp a Kolozsvári út 12–14. számú társasház ablakai alatt helyezték el. A helyzet sokak számára okoz bosszúságot
Fotó: Mészáros Géza

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában