Tóth Diána

2020.06.04. 14:00

Tiszagyendai lett a Jövő Agrárszakembere

Bár a fiatalok számára többnyire a nyüzsgő nagyvárosi lét vonzó, mindig akadnak olyanok, akik hazatérnek, és gyermekkoruk helyszínén képzelik el az életüket. Eme gondolat mentén tervezi a jövőjét Tiszagyendán és környékén a nemrég rangos elismerést besöprő Tóth Diána is.

Ujvári László

Tóth Diána Egerben vette át szakmai pályafutása eddigi legrangosabb elismerését, a Jövő Agrárszakembere díjat

Forrás: Beküldött fotó

Idén már hatodik alkalommal ítélték oda az Év Agrárembere elismerő díjakat, ezúttal tíz különböző kategóriában mérettek meg a jelöltek. Tóth Diána sikerrel vette az akadályokat, a tiszagyendai fiatal hölgy lett a Jövő Agrárszakembere.

– Először megkerestek, hogy elfogadom-e a jelölést. Mikor igent mondtam a megtisztelő felkérésre, egy rövid filmet forgattak rólam – mesélte a díjazott.

– Egy szakmai zsűri választotta ki azt a három jelöltet, akik végül esélyesek voltak a cím elnyerésére – folytatta.

Derült égből villámcsapásként érte a hír, megtiszteltetésnek tartja, hogy már ilyen fiatalon felfigyeltek elhivatottságára. Egerben vette át szakmai pályája eddigi legnagyobb elismerését.

– Ma sem tudom, hogy ki jelölt, de hálás vagyok érte – fogalmazott.

Nagy hangsúlyt fektettek a jelöltek társadalmi szerepvállalására, Tóth Diána pedig éppen ebben volt erős. A legnagyobb közösségi oldalon létrehozta az Agrowoman – Nők a mezőgazdaságban elnevezésű csoportot, ahol az ágazatban dolgozó nők, anyukák és lányok tudnak egymáshoz kapcsolódni.

– Tapasztalatcsere, összefogás és közösségépítés. Erről szól a kezdeményezés. Nonprofit módon működik, egymásnak segítünk ebben a túlnyomóan férfiak által fémjelzett, nehéz szakmában – magyarázta.

Egész gyerekkorát végigkísérte a mezőgazdaság. Szüleivel ma már közösen vezetik a családi vállalkozást, édesapja a termelésben állja a sarat, édesanyja pedig a gazdasági ügyeket intézi.

– A mezőgazdaság meghatározta az életemet. Ez alapján választottam pályát is, Gödöllőn végeztem, mint gazdasági agrármérnök és növényorvos – mondta a harmincas évei közepén járó szakember.

Tóth Diána Egerben vette át szakmai pályafutása eddigi legrangosabb elismerését, a Jövő Agrárszakembere díjat
Fotó: Beküldött fotó

Volt kamarai tanácsadó, dolgozott növényvédő szerekkel foglalkozó vállalkozásnál, majd gazdálkodni kezdett.

– Fejlődni és tanulni, mindig ez volt a célom, és most sincs másként – szögezte le. – Nyilván meg kell húzni a határokat magánélet és munka között, erre nagyon figyelek – fogalmazott.

Sosem volt számára alternatíva a költözés, itt alapított családot, kislánya kétéves. Vonzza a nyugalom, a csend, a családtagok közelsége és az ismerős környezet. Nagy szerepet játszik ebben a Tisza-tó közelsége, és az, hogy kötődik a térséghez.

– Sehova nem megyek, szeretek itt élni – hangsúlyozta.

– Édesapám jászsági, édesanyám pedig abádszalóki, így Tiszagyendát nevezhetném köztes állomásnak is – jegyezte meg mosolyogva. Pár évvel ezelőtt hívta életre A farmer lánya nevű oldalt a Facebookon, melynek célja egy másik oldalról is bemutatni a mezőgazdaságot. Sok fiatal keresi meg, kérdésekkel fordulnak hozzá. Leggyakrabban, hogy ajánlja-e a pályát nőknek, milyen kihívásokkal találkozik a mindennapok során?

– A közelmúltban kapott elismerés új kapukat nyithat meg számomra, előmozdíthatja az ágazat bemutatását. A maga valóságában szeretném a nyilvánosság elé tárni ezt az életformát – jelezte.

Szeretné eloszlatni a tévhiteket

Szeretne minél több fiatalt vonzani a mezőgazdaságba, arra sarkallni őket, hogy bátran válasszák ezt a pályát. Ennek egyik eszköze az ágazat népszerűsítése, valódi arcának megmutatása. Életre hívott egy újabb kezdeményezést, az úgynevezett Élménytraktorozást, melynek keretében bevezetik a jelentkezőket a vidéki élet, az agrárium kulisszái mögé.

Úgy látja, fontos, hogy eloszlassák a mezőgazdasággal és az agrárvállalkozásokkal kapcsolatos tévhiteket. Sok támadás éri az ágazatot és szereplőit, elsősorban az uniós támogatások, valamint a növényvédő szerek miatt.

– Ennek elejét kell vennünk! Valós, helytálló tartalommal kell megtölteni a mezőgazdasággal kapcsolatos közbeszédet. Ha nem tesszük meg, azzal teret adunk a pletykáknak, tévhiteknek – érvelt a gyendai agrárszakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában