közfoglalkoztatás

2020.07.22. 11:30

Értékteremtő munkát végezhetnek a sülyiek

Közfoglalkoztatotti munká­val konyhakerti növények termesztésébe kezdtek Tisza­sülyön. A korábbi években nem volt hasonló program a faluban, az idei évben próbálkoztak először ilyen jellegű tevékenységgel. A termést a helyi üzemi konyha kapja.

Kovács Berta

Fotó: Mészáros János

– E kezdeményezéssel az volt a célunk, hogy a közmunkásaink termelő munkát végezzenek, megtapasztalhassák, hogy munkájuknak eredménye van – számolt be róla Nagy Richárd polgármester. – Az idei voltaképp próbaév, megnézzük, mennyire eredményesen tudunk dolgozni, mennyi hasznot hozhat a művelésbe vont terület.

A faluház melletti, részben önkormányzati, részben a Tiszasülyért Egyesület tulajdonában lévő, ezernégyszáz négyzetméteres telket vetették be konyhakerti növényekkel. A műveléshez olyan területet kerestek, mely bent található a faluban, tehát jól megközelíthető, elérhető a víz az öntözéshez, az áram a gépek működtetéséhez. Előzetesen egyeztettek az üzemi konyhával, hogy milyen terményeket tudnak leginkább hasznosítani, így burgonyára, hagymára és főzőtökre esett a választás. Az egyik helyi képviselő karalábépalántákat is felajánlott a célra.

Harkai Sándorné (balra) a burgonyát gondozza Fullajtár Tamásnéval. Nagy reményeket fűznek a kezdeményezéshez
Fotó: Mészáros János

– Próbálkoztunk zöldséggel és répával is, de nem vált be. A sülyi föld eleve nem a legjobb a konyhakerti növények termesztéséhez, a telket ráadásul későn is tudtuk beszántani, göröngyös maradt – vázolta nehézségeiket a polgármester. – Az öntözéssel is gondjaink támadtak, a faluház udvarán lévő kút ugyanis az első locsolás után kiapadt, most utána kell járni, visszaállítható-e a vízmennyiség. Lehet, új kutat kell majd fúratni, de az első évben még nem terveztünk komolyabb anyagi ráfordítást. Ideiglenes megoldás lehet az is, hogy a falu közepén lévő kis tóból hordunk át vizet…

Jelenleg összesen huszonhét közmunkásuk van, de többen intézményeknél látnak el feladatokat, így csak tíz-tizenhárom munkás az – jobbára asszonyok –, aki bevonható a földművelésbe. Nekik sem kizárólagosan csak a kertészkedés a dolguk, a közterületek rendben tartása is rájuk hárul. Ennek ellenére összességében pozitívnak ígérkezik a kezdeményezés, még ha volt is, aki nem lelkesedett az ilyen munkáért.

A polgármester kiemelte azt is, hogy sok lakos már nem műveli a kertjét, pedig ezeröt-ezernyolcszáz négyzetméteresek a telkek. Szerencsére akad jó példa a közmunkások között is.

Egyelőre tehát ígéretesnek tűnik a program, de azt majd csak ősszel látják, mennyi hasznot hoz a kertművelés.

Az általános iskola tankertjeként is működtetnék

A polgármester felvetette, hosszabb távon az lenne az ideális, ha a kertművelésbe a helyi gyerekeket is bevonnák. Elképzelését már fel is vetette a helyi általános iskolában. Régen ugyanis voltak tankertek az oktatási intézményekben, hol a diákok elsajátíthatták a növénytermesztés alapjait. Azt is szeretnék, ha ismét minél többen kedvet kapnának a kertészkedéshez a kistelepülésen, a szépen gondozott, bevetett porták már önmagukban sokat javítanának Tiszasüly arculatán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában