rendbe tennék

2020.07.06. 07:00

Helyszíni bejárást tartottak az abonyi Vigyázó-kastély területén

Az abonyi polgármesteri hivatal közösségi oldalán jelentette be, hogy Pető Zsolt polgármester egyeztetést hívott össze a volt Mechanikai Művek területén lévő Vigyázó-kastély ügyében, melyen a tulajdonosok, a Településfejlesztési Osztály munkatársa és a Pest Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályának munkatársai egyaránt részt vettek. A cél, hogy közös megoldást találjanak a romos épület megóvására, környezetének rendbe tételére.

Hartai Gergely

Pető Zsolt polgármester műemlékvédelmi szakemberek társaságában tekintette meg a kastély állapotát

Forrás: Abony sajtó

Az ügy elindításáról szóbeli megállapodás született. A helyi önkormányzat segítséget fog nyújtani abban, hogy a telkek szétválasztása, a telekmegosztás megtörténhessen, valamint a Vigyázó-kastély önálló helyrajzi számon legyen bejegyezve a földhivatalnál a melléképületeivel együtt – felelte hírportálunk érdeklődésére a városháza sajtóreferense.

Pető Zsolt polgármester műemlékvédelmi szakemberek társaságában tekintette meg a kastély állapotát
Fotó: Abony sajtó

Lőrinczy Veronika továbbá azt is elmondta, hogy a műemlékvédelmi hatóság szakvéleményt ír majd, és javaslatot tesz a további lépések megtételére. A megbeszélésen a kastélypark rendezése is szóba került. Megtudtuk, hogy az ingatlannak jelenleg két tulajdonosa van, ugyanakkor a terület egy helyrajzi számon fut: a Vigyázó-kastély másé, mint a terület többi része.

– A nem műemléképületes területet eladná a jelenlegi tulajdonos. Emiatt a legfontosabb a telekmegosztás, mert ennek hiányában érdemi lépések sem tehetőek. A legégetőbb a helyszíni bejárás során tapasztaltak szerint az elburjánzott növényzet sürgős rendezése, mert – ahogyan a műemlékvédelmi szakemberek is fogalmaztak –, az épület nem tud szellőzni – hívta fel a figyelmet a referens.

Fotó: Abony sajtó

Lőrinczy Veronika hangsúlyozta, a legrosszabb állapotban a födém van, ami már több helyen beszakadt, és ez sajnos igaz a külső, gyönyörű portikusz födémjére is. Az önkormányzat úgy látja, pillanatnyilag ezek azok a rendkívüli problémák, amelyek mihamarabbi rendezést kívánnak.

Baljós események színhelye is volt

Néhány éve hírportálunk hasábjain is feldolgoztuk a szebb időket is megélt épület történetét. Akkor arról számoltunk be, hogy a Vigyázó-kastély sokáig a Mechanikai Művek abonyi gyáregységének adott otthont. Falai között előállítottak olajkályhákat, telefonokat, de telefonalkatrészeket is.

Régen egy harminchat holdas, különlegesen szép erdő terült el a környékén, mely Közép-Európa-szerte híres növényzettel rendelkezett. Az akkori, ritka fákból mára alig maradt valami. A nagy hírű épület egyik fájó történelmi színfoltja a Tanácsköztársaság bukásához köthető, amikor is kínzások helyszíne volt a kastély.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában