Galériával

2020.07.02. 19:00

Idén is ketten részesültek Kálmándi Mihály-díjban Szolnokon

Szolnokon is minden évben megemlékeznek a Semmelweis napról. Csütörtök délután leplezték le a város első tisztiorvosának, dr. Elek Istvánnak állított emléktáblát ünnepélyes keretek között, így tisztelegve a 62 éve elhunyt tudós polihisztor emléke, munkássága előtt. A Szapáry utca 12. szám alatti szülőháza falán elhelyezett emléktábla Révi Norbert művész alkotása.

Kovács Berta

Fotó: Mészáros János

Mint Fejér Andor alpolgármester beszédében hangsúlyozta: a Semmelweis napi városi ünnepségnek méltó felvezetője a táblaavatás, mellyel olyan emberről emlékezünk meg, aki méltó példaképe lehet a szolnokiaknak, orvosi munkáján kívül aktív szerepet vállalt a város közéletében is.

A városháza dísztermében megtartott ünnepségen idén is átadták a kivételes szociális érzékenységéről ismert szolnoki orvosról elnevezett Kálmándi Mihály-díjat. A szolnoki közgyűlés 1994-ben alapította díjat a városban az egészségügy területén kimagasló tevékenységet végző szakemberek munkájának elismerésére. A díj plakettből, az odaítélést tanúsító oklevélből, valamint pénzjutalomból áll. A plakettet megformázó Pataky Béla szobrász- és grafikusművész személyesen is megtisztelte a rendezvényt.

A rendezvényen Szalay Ferenc polgármester beszédében megemlékezett Semmelweis Ignácról is, aki kis túlzással azzal vonult be a történelembe, hogy a kézmosás fontosságára figyelmeztetett. Ez jelen helyzetben a vírusveszély kapcsán külön hangsúlyt kapott. A szolnoki egészségügy helyzetéről is szó esett.

Idén Kálmándi-díjban részesült dr. Tölgyes Anna főorvos, megyénk egészségügyi ellátórendszerének köztiszteletben álló orvosa, valamint az első munkanapjától kezdve Szolnokon gyógyító dr. Tolna Zsuzsanna belgyógyász főorvos, háziorvos, üzemorvos. A díjazottak a munkásságukat méltató szavak után a polgármestertől vehették át az elismerést.

Dr. Tolna Zsuzsanna frappáns köszönő beszédet mondott, melyben azt is megjegyezte: Tölgyesi Anna a meghatottságtól nem tud most beszélni, ő viszont már otthon kisírta magát.

A díjak átadása után az egészségügyben dolgozók tiszteletére a Bartók Béla Kamarakórus adott kis műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában