Sárközi Sándor

2020.07.22. 11:30

Új helyiségben őrzi a kincseket egy szolnoki lakos

Hosszú ideje ékesíti már otthonát régi használati tárgyakkal a Perc utcában élő Sárközi Sándor, akinek házában és udvarán a paraszti élet szinte minden pillanata megjelenik.

Hartai Gergely

Fotó: Hartai Gergely

Sándor és felesége korábban már kialakítottak egy „múltidéző szobát”, nemrég azonban újabb helyiséget rendeztek be egyre gyarapodó magángyűjteményüknek. Mint mondják, a darabok jelentős része elsősorban a Jászsághoz és a Nagykunsághoz kötődik, de az Alföld más területeiről is őriznek ritkaságokat.

– Régóta folyamatban van már nálunk, hogy ez az épület is hagyományőrző köntösbe öltözzön. Némelyik eszközön még ma is jól látszanak a régi parasztemberek gazdag faragványai. Így például ezen a díszes mángorlón is – mutatta meg a ház környéki kis szoba emlékeit a gyűjtő.

Sárközi Sándor a gyűjtemény darabjai közt
Fotó: Hartai Gergely

Miután hozzátette, a szakajtók, rokkák, ágyneműtakarók, hímzett falvédők, terítők, jegyes téglák és az első világháború után készült míves bödönök mellett két ritkaságszámba menő színházi magazin is része az új kollekciójuknak. Az 1938-ban kiadott füzetben ugyanis Clark Gable Oscar-díjas amerikai színész gondolatait olvashatják ma is a kor filmjeiért, színművészetéért rajongók.

– Nagy örömünkre nemrég a Damjanich János Múzeum szakértője is ellátogatott hozzánk, hogy megtekintse a népies darabokat – összegezte gondolatait Sárközi Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában