egészségügyi szűrés

2020.08.10. 07:00

Ingyenes vizsgálatokkal várták az érdeklődőket Szolnok főterén

Valódi egészségügyi központot rendeztek be a hétvégén a szolnoki Kossuth téren. A kétnapos esemény részeként számos vizsgálatra, átfogó szűrésre várták az érdeklődőket, valamint egészségügyi bemutatókkal, ismeretekkel és életmódtanácsokkal szolgáltak a térre látogatóknak. A program célja természetesen ezúttal is az egészségmegőrzés volt.

Rimóczi Ágnes

Számtalan vizsgálatot elvégeztethettek az érdeklődők

Fotó: Mészáros János

– Bízom benne, hogy a vizsgálatok után teljesen nyugodt leszek – mondta mosolyogva a szűrőbusz bejáratánál Markóth Ági.

A fiatal hölgy Törökszentmiklósról érkezett a programra, hogy megtudja, milyen az egészségi állapota.

– Bőrgyógyászhoz, fogorvoshoz, nőgyógyászatra rendszeresen járok, de szeretnék egyéb dolgokkal is tisztába lenni. Például a koleszterin-, vagy a vércukorszintemre kíváncsi vagyok, illetve a szív- és érrendszeri vizsgálatok eredménye is érdekel – foglalta össze jövetele célját a harmincesztendős hölgy, aki pozitívumként említette, hogy nem kell várakozni, mint esetleg egy váróteremben.

A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja keretében Szolnokra érkező szűrőbusz modern körülményekkel várta az érdeklődőket a hétvégén. Az elmúlt évek érdeklődése miatt a program bizottsága idén is százszázalékos támogatással, mintegy nyolcmillió forint értékben biztosította ezt a lehetőséget a szolnokiaknak, így a busz immár tizedik alkalommal érkezett a városba.

– Nagy dolog ez. Ha összekapcsoljuk Szolnok saját szűrőprogramjával, melyen már több mint tízezer ember vett részt, akkor elmondhatjuk, hogy ezekkel a programokkal a város lakóinak nagy hányadát szűrni, s ezáltal az egészségüket védeni is lehet – hangsúlyozta megnyitójában Szalay Ferenc. A városvezető kiemelte, hogy az emberek egészsége a legfontosabb, különösen igaz ez most, manapság még fontosabb az egészségtudatosság és a megelőzés.

Számtalan vizsgálatot elvégeztethettek az érdeklődők
Fotó: Mészáros János

A prevenció fontosságát hangsúlyozta dr. Bene Ildikó is. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház megbízott főigazgatója is örömmel üdvözölte a szűrőkamion munkatársait, kitért arra, hogy a szolnoki szűrőprogram tavasszal sajnos elmaradt, így már nagy igény volt, van egy efféle lehetőségre.

– Bízom benne, hogy mindenkit egészségesnek találnak majd a kollégák – emelte ki.

Az első „páciensek” pedig máris beléphettek a buszba. Közöttük egy nyugdíjas hölgy, Júlia, aki nem először él ezzel a lehetőséggel.

– Nagyon megörültem, amikor hallottam, hogy újra Szolnokra érkezik a szűrőbusz. Gyorsan regisztráltam, mert tudtam, hogy nagy lesz az érdeklődés.

Fotó: Mészáros János

A hétvége tehát az egészségről szólt Szolnokon. Magyarország legnagyobb mobildiagnosztikai központjában harminchétféle ingyenes átfogó vizsgálattal, azonnali kiértékeléssel, valamint a legkorszerűbb vizsgálati eszközökkel találkozhattak az érdeklődők, akik természetesen a kérdéseikre is választ kaptak.

Tanácsokkal is szolgáltak

A speciális szűrőkamion mellett mintegy kétszáz négyzetméteren az életmódsátrakban harminc életmódpontot járhattak végig a Kossuth térre kilátogatók. Így voltak látványos anatómiai bemutatók, dietetikai tanácsadással szolgáltak a szakemberek. Központi témaként szerepelt a gyermekek egészségmegőrzése. A gyermekek helyes életmóddal és egészségmegőrzéssel kapcsolatos tudásanyaga bővítése céljából jelent meg az „Utazás az egészség birodalmába” elnevezésű látványelem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában