Önkormányzati forrásból

2020.08.17. 11:30

Kátyúzással teszik rendbe a legforgalmasabb utakat Rákóczifalván

Kátyúzási munkálatok zajlanak Rákóczifalván. A településen régóta foglalkoztatja az ott élőket az utak állapota, sokan panaszolják a már repedezett aszfaltot, a kialakult gödröket, amiket kerülgetni kell, valamint a csapadékos időben kialakuló jókora tócsákat az úttesten.

Kovács Berta

A Damjanich utcában is javítják a kátyúkat, mutatja dr. Túróczi Imre polgármester (jobbra)

Forrás: Beküldött fotó

– A megnövekedett forgalom tönkretette a település útjait. A kátyús utcák helyett alternatív utakat választók miatt pedig újabb utak terhelődtek túl és kátyúsodtak ki – mutatott rá dr. Túróczi Imre polgármester.

– De ez itt nem új keletű probléma, régóta a lakossági felvetések központi témája az utak állapota. Önkormányzati forrásból ezért most felújítjuk a legforgalmasabb rossz állapotú utakat, ahol már nehézségeket okoz a közlekedés. Mintegy három és fél millió forintot fordítunk e célra – számolt be róla.

Jelenleg a Kossuth és a Damjanich utca állapotának javításán dolgoznak. Menkóné Tóth Anita az igen forgalmas Damjanich utcában lakik.

– Nagyon ideje volt már, hogy történjen valami a kátyúkkal – nyilatkozta.

– Amióta lámpa működik a kereszteződésben, a helyismerettel rendelkező autósok inkább erre kerülnek, és nagyon tönkretették már az utat. A házunk előtt is sok kátyú volt, kerülgetni se igen lehetett az elég keskeny utcában, mert szemből is volt másik kátyú. Itt pedig gyorsan hajtanak a nagyméretű járművek is, ami elég balesetveszélyes. Van autónk, a kocsibeállóról se egyszerű felhajtani az útra, mert ott áll egy lámpaoszlop és van kátyú is. A városban biciklivel járok, azzal megyek munkába is, de a kerékpárral is nagyon figyelni kell az úthibákra. Esőben megáll a mélyedésekben a víz, azt sem látni, mennyire mély, ha autó hajt bele, akkor meg felcsapja a vizet. Körülbelül egy hónapja az utcánkban a legnagyobb kátyút már feltöltötték törmelékkel, annyira kellet vele valamit csinálni. Tehát nagyon örülünk, hogy végre elkezdték az utakat javítani! Az anyagiak mellett, úgy vélem, ez szemlélet kérdése is, fontos, hogy lehessen közlekedni, esztétikailag is jobban mutat az utca, és ez is hozzátartozik ahhoz, hogy a lakosok jól érezzék magukat – hangsúlyozta Anita.

A Damjanich utcában is javítják a kátyúkat, mutatja dr. Túróczi Imre polgármester (jobbra)
Fotó: Beküldött fotó

A helyi turizmus szempontjából is kiemelkedően fontos

– Nagyon jó, hogy kijavítják az úthibákat, hiszen már most is rengetegen látogatnak el hozzánk más településekről és külföldről is – vélekedik Balázs Antal, a Macimúzeum vezetője.

– Rákóczifalván a turizmust kell előtérbe helyezni. Nagyon jó fekvésű város, óriási lehetőségekkel. Már most is rendelkezünk több, turisztikai szempontból jelentős látványossággal, amiért megéri idelátogatni. Az idegenforgalomhoz megfelelő minőségű utak szükségesek, hiszen nem mindegy, hogy be tud-e jönni az adott utcába a turistabusz. Fontos tehát az utak minősége, sajnos a Magyar Falu Programban nem tudunk pályázni, mivel az ötezer főt meghaladja a lakosok száma. A felújított utakat a későbbiekben karban is kell tartani, amihez megfelelő bevételi forrásokra is szükség van. De a környezetükért a lakosoknak is tenniük kell. Régen az utcákban az ott élők maguk javítgatták a kátyúkat, gödröket, rendben tartották az árkokat, ma viszont azt is mástól várják el az emberek, hogy a házuk előtt levágják az út mentén a gazt – fejtette ki Balázs Antal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában