Jászkunság

2020.08.31. 11:30

Kevesebb e-matrica fogyott, de már „helyreállt a rend”

Megugrott a megyei e-matricák iránti kereslet a koronavírus-járvány első hullámának lecsengésével. Már májusban kilenc százalékkal több fogyott belőle, mint a tavalyi év azonos hónapjában. Júniusban pedig ez a szám tovább emelkedett – derül ki a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. adataiból. Megyénkben is egyre több e-matricát vásárolnak az autósok.

Czakó Nóra

Az első félévben közel ötvenezer e-matricát vásároltak megyénkben. Jelentős részüket okostelefon segítségével értékesítették

Forrás: Illusztráció/MTI/Krizsán Csaba

Fotó: Krizsán Csaba

Kifejezetten jól indult az esztendő az e-matricák értékesítésében: januárban és februárban hét-hét százalékkal több vignetta fogyott 2019 hasonló időszakához képest országos szinten. Áprilisban kelt el a legkevesebb e-matrica, a pandémiás helyzet következtében a közlekedők ugyanis csak harminc százalékát váltották meg a tavaly áprilisi mennyiségnek. A növekedés azonban tavasz végén megindult, és júniusban már közelített az e-matrica-vásárlások száma a múlt év júniusihoz.

A járvány első hullámának lecsengése után elsőként a megyei e-matricák iránti kereslet tért magához: májusban kilenc százalékkal, júniusban pedig több mint tizenöt százalékkal fogyott több belőle, mint az előző év azonos hónapjaiban. Ennek az lehet az oka, hogy vélhetően a járvány miatt többen utaztak vidéki ingatlanjaikba, illetve a parkolás ingyenessé tételével nőtt az munkahelyükre autóval ingázók száma.

A NÚSZ Zrt. adatai szerint az idei év első hat hónapjában összesen 5,45 millió e-matricát vásároltak a közlekedők, ebből 1,8 milliót tettek ki a megyeiek.

– A kora nyári időszak kedvező adatainak hátterében vélhetően az áll, hogy a koronavírus-járvány miatti óvatosság következtében a lakosság idén nyáron inkább a belföldi utazásokat részesíti előnyben a külföldi kikapcsolódással szemben – mondta Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. pr- és kommunikációs osztályától megtudtuk, hogy a Jászkunságban a Pest megyére érvényes e-matricából fogyott a legtöbb az első félévben. Ebből bő 12 400 kelt el, ami 69 százaléka a megyében eladott összes megyei matricának.

Az idei első félévben a Jászkunságban a közlekedők közel ötvenezer e-matricát vásároltak, melyből negyvenháromezret töltőállomásokon. A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetnek köszönhetően összességében az e-matrica-ér­tékesítések száma mintegy tizenhat százalékkal csökkent 2020 első félévében az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Akkor ugyanis bő ötvenkilencezer e-matricát vásároltak. A töltőállomások e-matrica-értékesítése pedig tizennégy százalékkal esett vissza.

Az első félévben közel ötvenezer e-matricát vásároltak megyénkben. Jelentős részüket okostelefon segítségével értékesítették
Fotó: Illusztráció/MTI/Krizsán Csaba

Az első hat hónapból áprilisban vásárolták a legkevesebb autópálya-matricát a közlekedők megyénkben. Mindössze 3459 vignettát váltottak az értékesítőhelyeken, míg tavaly ez a szám 8148 volt. Májusban már elkezdett magához térni az e-matrica-értékesítés, mely júniusra már megközelítette a nyolcezer darabot.

Megyénkben heti e-matricából fogyott a legtöbb az első félévben, mintegy huszonegyezer, ami kevesebb mint a tavalyi huszonkilencezer. A havi e-matricák értékesítése is visszaesett, valamivel több mint 5,3 ezret vásároltak, szemben a tavalyi közel 6,6 ezerrel.

Az online vásárlást ajánlják, ezeken a felületeken kényelmi díj nélkül lehet kiváltani a matricát

A NÚSZ Zrt. pr- és kommunikációs osztálya hangsúlyozta, hogy társaságuk e-matrica vásárlásához minden esetben – a mobilra is optimalizált – ematrica.nemzetiutdij.hu oldalt ajánlja. Ezen a felületen a regisztráció során minden adatot csak egyszer kell megadni, így a későbbi vásárlások alkalmával a tévesztések, elírások esélye nullára csökken. Ráadásul ez az egyetlen olyan elektronikus csatorna, ahol kényelmi díj nélkül lehet e-matricát váltani. A vásárlások itt folyamatosan nyomon követhetőek, és még a bizonylatot sem kell megőrizni két évig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában