2020.08.23. 10:15
Kiállításon mutatják be a gabona útját Kisújszálláson
Szeptember 1-jéig látható a Néprajzi Kiállítóteremben az Egy kenyéren… míg az asztalunkra kerül című tárlat, melyet a Morgó csárdában lévő tárgyakból és fotókból állított össze Szepesiné Monoki Katalin, a művelődési ház és könyvtár munkatársa a Szent István-napi ünnephez kapcsolódóan.
A szeptemberig látható tárlat egy részlete
Fotó: Daróczi Erzsébet
Az időszaki kiállítás bemutatja, hogyan kerül a kenyér az asztalunkra. A történelmi áttekintés azzal kezdődik, miként törték fel, tették termővé elődeink a nagykunsági földeket, majd a feltört ugaron hogyan zajlott a szántás, vetés, de a göröngyöket elboronáló eszközöket is kiállították.
A fényképeken és tárgyakon keresztül végigkövethetjük a gabona útját, mígnem kenyér lesz belőle. A kiállítás egyes elemei teljes terjedelmükben be sem fértek a terembe, mint például a hombár (ebben tárolták a gazdák a gabonát), aminek csak a teteje látható. Emellett több olyan tárgy is akad, amire a ma embere csodálkozva tekint. Ilyen a búzateregető, ami leginkább egy gereblyéhez hasonlít. Annak idején ezzel húzták szét a búzát a szeleléshez: a gabonát erősebb szélben a földre öntötték, a könnyebb szemét (pelyva) kifújódott belőle, azonban a nehezebb közte maradt, ezt húzták le a sűrű fogú gereblyével a magról.
A képeken az is látható, milyen liszt készül a búzából. Érdekességként a szakember elmondta, a teljes kiőrlésű kenyérlisztet régen parasztlisztnek hívták, abban minden benne maradt, szimplán csak átengedték egyszer a búzát a malmon. Láthatóak az egykori kisúji száraz, kézi- és szélmalmok, illetve bemutatják a kenyérdagasztás folyamata mellett azt is, mi készül a lisztből a városban.