Galériával

2020.08.18. 20:00

Megáldották a szandai templom pompás levendula kertjét

Pompás levendulás parkot áldottak meg ünnepélyesen kedden a településen. A Szolnok-Szandaszőlős Szent Orbán római katolikus templom mintegy hatezer négyszáz négyzetméteres kertjében, majdnem tízezer tő levendulát ültettek el. Összesen négy levendula fajta ékesíti az ágyásokat.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Fotó: Csabai István

– Nagy öröm volt számunkra ennek a kertnek a kialakítása, hiszen az összefogás erejét is jelképezi – kezdte Fieszl Csaba, a Váci Egyházmegyei Felnőttképzési Nonprofit Kft. egyik ügyvezetője. Kiemelte, munkatársaikon túl számos helybéli és környékbeli segítette a kert kialakításával, az ültetéssel kapcsolatos munkát.

– Az egyháznak valahol mindig az a küldetése, hogy olyan feladatokat szervezzen, amelyek közösségépítő hatásúak. Ez a mesés gyógy-és dísznövénykert egy kiváló példa erre, ráadásul a benne munkálkodókat hosszútávon is összefűzi a folyamatos gondozás, amelyet a növények igényelnek – tette hozzá.

– A Máltai Szeretetszolgálatnak működik itt egy egysége, ők szintén sokat hozzátettek a munkához, aktívan részt vállaltak a telepítési folyamatban – egészítette ki a másik ügyvezető, Bölönyi-Horváth László. Elmondta, a látogatók előtt természetesen nyitott a kert, mindösszesen előzetes bejelentkezés szükséges a megtekintéséhez.

Az eseményt igeliturgiával nyitották, amelyet Marton Zsolt váci megyéspüspök hirdetett. Ezt követően üdvözlő gondolatokat, köszöntő beszédeket osztottak meg a szervezők és meghívottak. Fieszl Csaba ügyvezető mellett, dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, valamint a Belügyminisztériumtól dr. Hofmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár szintén szólt a jelenlévőkhöz. Később a váci megyéspüspök, valamint Kómár István és Gáspár István plébánosok megáldották a dísznövénykertet. Az ünnepi hangulat fokozásaként Sóki Ferenc tárogatóművész adott egy minikoncertet. Az esemény zárásaként a jelenlévők bejárhatták a pompás kertet és meghallgathatták a levendulával kapcsolatos érdekességeket, a kert kialakításával kapcsolatos érdekes tudnivalókat.

Bölönyi-Horváth László ügyvezető néhány jövőbeli tervről is beszélt. A kertben áll egy kisebb épület, amelyben később egy kiállítótermet szeretnének kialakítani.

– Bár ez még távlati cél, de felkutatjuk majd a kialakításához szükséges állami forrásokat. Elképzeléseink szerint bemutatnánk a levendula felhasználásának módjait, néhány belőle készült ajándéktárgyat és élelmiszert, amelyeket helyi termékekkel egészítenénk ki – sorolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában