Galériával

2020.08.03. 07:00

Megyénk lelőhelyein feltárt emlékekből nyílt új kiállítás

Nem mindennapi leletanyagot láthatnak a régészet iránt érdeklődők a megyeszékhelyen. „Régészetünk jelentős feltárásai – Második hullám” címmel nyílt kiállítás a Damjanich János Múzeumban. Hegedüs Gabriella régészeti gyűjteménykezelő hírportálunk kérdésére elmondta, a mostani összeállításuk alapját egy évekkel ezelőtti tablókiállításuk adta. Ezek a korábbi évtizedekben feltárt leghíresebb hazai lelőhelyek részleteibe nyújtanak betekintést.

Hartai Gergely

Hegedüs Gabriella rendezi a kiállítás darabjait

Fotó: Fodor Orsolya

– A színes tablókat egészítettük ki a lebontott és felújítás alatt álló állandó régészeti kiállításunk legszebb anyagaival, valamint az elmúlt néhány évben előkerült leleteinkkel – tudtuk meg.

A tablókon megyénk régészeti lelőhelyei közül kettőt ismerhet meg a nagyközönség. Az egyik a Jásztelek I. elnevezésű helyszín, ahonnan a középső kőkorszak idejéből származó eszközök kerültek elő. Ebből a korból egyebek mellett kőpengéket és kőszilánkokat láthatnak az érdeklődők. A másik térségi terület Túrkeve-Terehalom, ahol egy középső bronzkori település maradványai láttak napvilágot. Ennek leleteit egy asztalinstalláción helyezték el a szervezők.

– Ezen tárgyakon kívül számtalan megyei lelőhely mutatkozik be a tárlat többi vitrinjében. A ritkaságok között szerepel egy rézkori rézcsákány, amit szintén kiállítottunk. Külön vitrint szenteltünk a vaskornak, ahogyan népvándorlás kori anyagot is felvonultatunk – emelte ki Hegedüs Gabriella.

Az előreláthatólag augusztus végéig látogatható időszaki tárlatot múzeumpedagógiai csoportok előtt is megnyitják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában