Ellenőrzés

2020.08.23. 20:00

Megyénkben is találtak feketén foglalkoztatott munkavállalókat

A munkaügyi hatóság a munkavállalók védelme érdekében idén is végez ellenőrzéseket. Az első negyedévben, március 31-ével bezárólag országosan 4123 munkáltatót ellenőriztek, köztük 117 megyénkbeli foglalkoztatót. Az ellenőrzöttek többségénél találtak valamilyen eltérést az előírásokhoz képest.

Kovács Berta

Az építőiparban dolgozók között fordult elő leginkább a feketemunka

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A vizsgálatok során országosan a foglalkoztatók 68 százalékánál, Jász-Nagykun-Szolnok megyében a munkáltatók 79 százalékánál (92 esetben) derítettek fel valamilyen szabálytalanságot. Országosan az ellenőrzés alá vont dolgozók 65 százaléka, megyei szinten a vizsgált munkavállalók 48 százaléka (329) volt érintett valamilyen szabálytalansággal.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy megyénkben feketefoglalkoztatást – vagy feketefoglalkoztatást és egyéb jogsértést – 25 munkáltatónál, 46 munkavállalót érintően tártak fel – ez az ellenőrzött dolgozók 21,37 százalékát jelenti. Ez magasabb az országos átlagnál, ott ugyanis a vizsgált személyek 13,49 százalékát foglalkoztatták bejelentés nélkül.

Az építőiparban dolgozók között fordult elő leginkább a feketemunka
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

A megyei feketén foglalkoztatottak közül tizenkilencen az építőiparban dolgoztak. A vagyonvédelem területén egyre kevésbé jellemző, hogy valakit bejelentés nélkül foglalkoztatnak, az idei első negyedévben egy esettel találkoztak az ellenőrzést végzők. A mezőgazdaságban hét, a feldolgozóiparban kettő, a kereskedelemben hat, a vendéglátásban nyolc, egyéb esetekben pedig három esetben derítettek fel feketefoglalkoztatást, míg a gépiparban való ellenőrzéskor nem találkoztak feketefoglalkoztatással.

Továbbra is a legjellemzőbb hivatkozás, hogy „aznap kezdett a munkavállaló, és még nem volt ideje bejelenteni”. Ez annak ellenére gyakori, hogy a munkakörülményekből, a munkaterületből is jól látszik, hogy nem aznap kezdték a munkát. A próbamunkára, vagy próbanapra való hivatkozás is előfordult, illetve, hogy „tudomása szerint arra nem kell bejelenteni a munkavállalót”, továbbá, hogy a „könyvelőtől rossz tájékoztatást kapott”. A megyei kormányhivatal felhívja arra is a figyelmet, hogy a felelősség minden esetben a munkáltatót terheli, akkor is, ha rossz tájékoztatást kapott, vagy ha a munkáltató minden adatot leadott ugyan a könyvelőnek, de az még nem jelentette be a munkavállalót.

Előforduló hivatkozások még: a munkavállaló otthon hagyta, elhagyta a bejelentéshez szükség valamilyen adatát, tajszámát, adóazonosító jelét; a munkavállaló kérte, hogy ne jelentse be, mert gyerektartást fizet, bírósági letiltása van, valamint a munkavállalók munkanapot cseréltek egymással, amiről a munkáltató nem tudott; továbbá távoli rokon, családtag az illető, akit tudomása szerint nem kell bejelenteni.

Ahogy országosan, úgy megyénkben is előfordult a teljes munkaidejű dolgozó részmunkaidős bejelentése. A munkáltató ilyen esetekben arra hivatkozik, hogy az ellenőrzés napján munkavégzés közben találta azt a munkavállalót, akinek a munkaideje már lejárt, csak bent maradt túlórázni. A vendéglátás területén egy esetben találtak olyan munkavállalót, akit bejelentettek, de nem volt írásos szerződése.

Volt, aki késve kapott fizetést

A bejelentés nélküli foglalkoztatás mellett egyéb szabálytalanságok is előfordultak. A munkaidő kapcsán megyénkben a munkaidőkeret közlésével kapcsolatban fordult elő jogsértés, három ilyen esettel találkoztak. Az első negyedévben két munkáltatónál, két munkavállaló esetében tapasztaltak jogsértést azzal kapcsolatban, hogy a munkáltatók késedelmesen fizettek munkabért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában