Galériával

2020.08.13. 20:00

Négyezer méter magasból „kerekre” ugrották magukat Szolnokon

Három ejtőernyős kerekszámos jubiláló ugrását ünnepelték csütörtökön a Felső-szandai sportrepülőtéren.

Mészáros Géza

Fotó: Mészáros János

Dr. Babos Tibor ezredes a 300., Lázár Tibor Zoltán őrnagy a 3000., Kollár Gábor százados pedig 8000. alkalommal vetette ki magát a magasból. Kilenc társuk kísérte őket, s ugrottak ki négyezer méterről, gyors egymásutánban, egy Mi-17-es szállítóhelikopter fedélzetéről. Ahogy mondták: „Strandidőben, szélcsendben. Sem vitorlásnak, sem ejtőernyősnek nem optimális ez az idő!” Reloba összekapaszkodtak, s a 200 km/órás szabadesést követően 1600 méter körül kört bontottak, 1200 méteren pedig ernyőt nyitottak, majd szerencsésen földet értek.

– Nem ráérős voltam, csupán a haza szolgálata miatt ugrottam meg csupán a mai napon a harmadik százast – kaptuk tollvégre ernyőhajtogatás közben Babos ezredest.

Dr. Babos Tibor ezredes
Fotó: Mészáros János

– A hármas szám idén kísérti az életemet, hiszen harminchárom esztendeje nyitottam ernyőt először. Szerettem volna többször is, de tanulmányaim és munkáim miatt csupán ennyire futotta. A többiek szerencsésebbek voltak e téren – mutatott társaira az ezredes. Aki a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán diplomázott, később a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián törzstiszti, majd mester-fokozatot szerzett. Tanult a kaliforniai Monterey, Haditengerészeti Posztgraduális Iskoláján, doktori tanulmányait a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen végezte.

Emellett tanulmányokat folytatott a kanadai Carleton, York és Queen's egyetemeken, a németországi NATO-iskolán, valamint az izraeli Galillee College-ban. Szakmai pályafutása során különböző beosztásokban teljesített szolgálatot többek között a szolnoki Bercsényi Miklós Felderítő Zászlóaljnál, a Honvédelmi Minisztériumban, a Honvéd Vezérkarban, valamint a NATO-főparancsnokságon Brüsszelben, ahol a NATO Stratégiai Szakbizottsága dékánnak választotta. Angol, orosz és szlovák nyelvekből állami felső, spanyolból középfokú állami nyelvvizsgát tett. Így érthető igazán a pályafutása alatt elért „csak” 300. ugrása.

Lázár Tibor Zoltán őrnagy
Fotó: Mészáros János

Lázár Tibor Zoltán őrnagy az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis repülőműveleti főnökség ejtőernyős kiképzőrészlegének vezetője. Harminc éve decemberben ugrott először. Miután pedig katonaként Furkó Kálmán „szárnyai” alatt nevelkedett, a katonahivatás és az ejtőernyőzés mellett ma már 5. danos karatemester is:

– Az első ugrásnál, mi tagadás, rettegtem, aztán már nem, a többi pedig természetes úton született. Addig csinálom, amíg az egészségem engedi. Mert a családom nem tiltja – mosolyodik el az őrnagy.

Kollár Gábor beleszületett az ejtőernyőzésbe:

– Édesapám és édesanyám(!) is ugrott, így én, a két bátyámmal együtt, amint tehettük, ugrottunk mi is. Én például 15 évesen. Megszállottság ez már – jellemezte magát a százados, a szolnoki bázis speciális ejtőernyős kiképző csoport parancsnoka.

Kollár Gábor százados
Fotó: Mészáros János

– Gratulálunk a jubilálóknak, s mindazoknak, akiknek a katonai ejtőernyőzés a feladatuk – mondta ezt már dr. Bali Tamás ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokhelyettese.

– Nagyon sok munka van e magas számokban. Katonáink valóban az ugrások megszállottai lesznek, ám minél több ugrás, annál nagyobb lesz a tapasztalat. Rendszerszinten pedig ez sokat ér – jegyezte meg az ezredes.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában