80. évforduló

2020.08.31. 16:30

Revíziós emléktáblát avattak Nagykörűben

Vasárnap rendhagyó módon ünnepséget tartottak a Trianoni emlékműnél Nagykörűben. Észak-Erdély visszacsatolásának évfordulóját ünnepelték.

Szoljon.hu/V.B.E.

Fotó: Vágó B. Endre

A Trianoni emlékműveknél általában nem ünnepséget szoktak tartani, hanem megemlékezést. Most mégis joggal gyűlhettek össze ünneplők, mert nem Magyarország összeomlására és az országcsonkításra emlékeztek, hanem a második bécsi döntés kerek évfordulójára.

Augusztus 30-án volt nyolcvanadik évfordulója a második bécsi döntésnek, ami 43 104 km² területet és 2 millió 394 ezer lakost juttatott vissza Magyarországnak. A lakosság 54 százaléka volt magyar és csak négy évig állt fönn az erdélyi magyarok által „ kis magyar világnak” hívott időszak.

Noha a döntést a vezető tengelyhatalmak, Olaszország és Németország hozta meg, mai napig is igazságosnak tekinthető, mert a kevert etnikai viszonyú Erdélyben próbálta a megfelelő megoldást megtalálni. Sajnos a háborúvesztés felülírta a területi revíziót, bár meg kell említeni, hogy az ugyanekkor történt bukovinai és besszarábiai (Moldova), illetve dobrudzsai területek elcsatolása Romániától mindmáig érvényes.

Fotó: Vágó B. Endre

– Immár a harmadik ünnepségünket tartottuk 2018 óta, a gördülő nyolcvanadik évfordulók keretében – mondta Ecker Tamás az emléktábla állítást kezdeményező baráti társaság szóvivője.

– Közadakozásból tudtuk az emléktábla költségét előteremteni, az emlékművön pedig az alkotó, Györfi Sándor szobrászművész engedélyével helyezhettük el. A táblán a történelmi, az 1941-es és a jelenlegi országhatárokat jelenítjük meg emlékeztetve arra, hogy a történelem nem állt meg, a világ változása folyamatos.

Fotó: Vágó B. Endre

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában