Szolnok

2020.09.20. 20:00

Átalakul az OKJ-s rendszer, nem ugrott meg a jelentkezők száma

Jövő januártól alaposan átalakul a szakképzésben megszerezhető képesítések rendszere. Jó néhány képzés eltűnik vagy módosul, illetve jelentősen lecsökken a számuk. Így a jelenlegi feltételekkel még ez év de­cember 31-éig van lehetőség OKJ-s képzésekre jelentkezni. Ez a tény országszerte sokakat sarkallt valamilyen tanfolyam elkezdésére, ám a megyeszékhelyen mások a tapasztalatok.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A Szolnoki Szakképzési Centrum tájékoztatása szerint a korábbi évekhez viszonyítva nem érzékelhető szembetűnő változás a jelentkezések számában. Ennek oka elsősorban az lehet, hogy a járványhelyzetben nem volt lehetőség képzések indítására, ám folyamatosan nagy az érdeklődés. Érdeklődésünkre elmondták, hogy általánosságban a munkaerőpiaci kereslet diktálta szakmák a legnépszerűbbek. Így tehát az építő- és anyagmozgatógép-kezelő, a földmunka-, rakodó- és szállítógép-kezelő, valamint a targoncavezető szakmairányai szakképesítések iránt a legnagyobb az érdeklődés. Ám sokan jelentkeznek a raktáros, a személy- és vagyonőr, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya által támogatott álláskeresők részére meghirdetett képzésekre is.

A szakképzési centrum adatai szerint a legrövidebb képzésük óraszáma 60 óra, az építő- és anyagmozgató gép kezelője végezhet ennyi idő alatt. A legkeresettebbek közül a leghosszabb pedig 960 óra, ezzel számolhat, aki például villanyszerelőnek készül felnőttképzésben.

Tájékoztatásuk szerint továbbá az idei tanévben a felnőttek oktatása is töretlenül népszerű. Elsősorban az egészségügy, a gépészet, valamint a kereskedelem-marketing és üzleti adminisztráció szakmacsoportok iránt nagy az érdeklődés. A jelentkezők az idei tanévtől már az új szakmajegyzék alapján kerülnek a képzésbe, mely a szakképzési centrumokban ingyenesen elvégezhető.

Németh Roland, a szolnoki Karakter Kft. ügyvezető igazgatóhelyettese is úgy tapasztalja, nem ugrott meg számottevően a jelentkezők száma. Legalábbis a normál képzéseik kapcsán nem.

– Ennek több oka is van. Az egyik, hogy mi alapvetően a támogatott képzésekben tevékenykedünk, tehát a kormányhivatal, munkaügyi központ által a munkanélküliek és közfoglalkoztatottak részére tartunk tanfolyamokat – magyarázta. Másik lehetséges okként a vírushelyzetet jelölte meg. – Az emberek óvatosabbak, jobban átgondolják, mibe invesztáljanak, hiszen nem tudhatják, mit hozhat egy esetleges újabb szigorítás – vélekedett.

Ám ugyanezen tény miatt többen vannak azok, akik a munkahelyük megtartása miatt képzik tovább magukat.

– Persze akad, akit egy-egy szakma megtanulása vonz, de sokan vannak, akik a meg­élhetésük védelmében vágnak bele a tanulásba – mondta. Hozzátette, hogy a támogatott képzésekből kiindulva, a legnépszerűbbek a tb- és bérügyintéző, informatikával kombinálva, valamint a virágkötő.

– A logisztikaiügyintéző-képzést szintén sokan választják, valamint a gyógy­masszőr­tanfolyam is fellendülőben van – sorolta.

Egyszerre végzi a két tanfolyamot

A tiszavárkonyi Bukor Noémi a Karakternél látogat órákat. Döntését több szempont alapján hozta meg.

– Már van két szakmám, de szeretném magam fejleszteni és kipróbálni más területeken. Két tanfolyamot választottam, a bérügyintézőt és a társadalombiztosítási ügyintézőt. Azért végzek kettőt egyszerre, mert alapvetően is egymásra épülő szakmákról van szó, így többrétű tudásra tehetek szert. Emellett az OKJ képzési rendszerének átalakulása is befolyásolta a választásomat – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában