Galériával

2020.09.15. 17:30

Rákóczifalván tartott előadást Király Gábor

A rákóczifalvi közösségi házban mesélt pályafutásáról Király Gábor, a magyar válogatott korábbi kapusa. A keddi előadásán résztvevő diákok kérdezhettek is a közismert játékostól, aki mondandójában arra is kitért, milyen érzés a legnagyobb futballsztárok ellen játszani.

Hartai Gergely

Fotó: Csabai István

– Vidéki fiú vagyok, Szombathelyről származom. Ha valamit elértem, nem hittem el magamról, hogy jó vagyok, hanem még többet akartam. Mindig jobb akartam lenni – beszélt pályafutásának kezdetéről Király Gábor. A száznyolcszoros magyar válogatott kapus elmondta, ötévesen, a Haladásban kezdett focizni, profi karrierjét pedig nagyban meghatározta a külföldön eltöltött tizennyolc éve.

– Berlin után Londonban éltem évekig, de mindig tudtam, hogy haza szeretnék jönni. Hiszem ugyanis, hogy otthonunk sok helyen lehet, de hazánk csak egy van. Sokan marasztaltak külföldön, hiszen ott több lehetőség kínálkozik. Ám én a magyar gyerekeknek szeretném átadni azt a tudást, amit kinn megtapasztaltam. Igen, sok dolog fájt, számos akadály gördült elém, de végül mindegyiken átjutottam – fogalmazott.

Király Gábor hozzáfűzte, mind gyerekként, mind felnőttként egyaránt fontos, hogy értékes célok lebegjenek a szemünk előtt, melyek előbbre visznek minket.

– Ismeritek Cristiano Ronaldót? – tette fel a kérdést hallgatóságának. – Tudni kell róla, hogy rengeteget dolgozik. Manchesterben nem messze laktunk egymástól, én akkoriban egy kisebb csapatban játszottam, a Burnley-ben. Ronaldónak volt egy csapattársa, aki korábban az enyém is volt. Tőle tudom, hogy az edzések előtt a portugál klasszis érkezett elsőként az öltözőbe, edzés után pedig legutolsóként hagyta el azt. Óriási plusz munkát fektetett abba, hogy azzá váljon, aki! – hívta fel a figyelmet, majd a magyar válogatott portugálok elleni 2016-os Európa-bajnokságon játszott mérkőzését idézte fel.

– A találkozón rendre mi szereztünk vezetést. Mint ismert, egy alkalommal Ronaldo nagyon mérges lett. Én azonban teljesen másként láttam ezt a szituációt. Ő nem akart veszíteni, a játék szeretetéért játszik. Legbelül éppen olyan futballista, mint ti. Ugyanúgy győzni, hajtani akar... – címezte gondolatait a hallgatóság ifjú focistáinak a kapus.

Király Gábor megjegyezte, karrierjében jelentős szerepet játszottak a labdarúgás nagyjai. Nemzetközi szinten Peter Schmeichelt és Toni Schumachert tekinti példaképeinek. Úgy véli, a két egykori hálóőr igazi egyéniségek voltak pályájuk során. Az előadáson emellett arra is választ kaphattak a fiatalok, hogy milyen érzés korunk világsztárjai ellen focizni.

– A pályán mindenki „két lábon járó ember”, Lionel Messi, Thierry Henry, Cristiano Ronaldo, és David Beckham egyaránt közvetlenek. A Tottenham csapatának edzője, José Mourinho például az ellenfél focistáinak kíván sok sikert a játékoskijáróban. Vele a fiaink révén személyes kapcsolatom is van. Azt gondolom, a sztárokkal való kötetlen beszélgetések mutatják meg igazán azt, hogy ők is ugyanolyan emberek, mint bárki más – mutatott rá Király Gábor, aki ezután korábbi tanulmányairól beszélt a diákoknak.

– Végzettségemet tekintve dísznövénykertész vagyok, az általános iskola után ezt a szakot választottam. Tudok traktor vezetni, szántani, palántázni, és még virágot kötni is – mosolyodott el az egykori játékos.

Örök emlék marad a portugál meccs

Király Gábor hírportálunk érdeklődésére elmondta, felemelő érzés volt számára a négy évvel ezelőtti Európa-bajnokság, melyen szép eredményt ért el a válogatott.

– Egy nemzetet képviselni az európai porondon óriási érték, hiszen láthattuk, hogyan mozdul meg az egész ország – fogalmazott. A Portugália elleni 3:3-as döntetlennel kapcsolatban úgy vélekedett, egy rendkívül közönségszórakoztató meccset játszott a nemzeti tizenegy.

– Elek Ákos lövése sajnos kifelé pattant a kapufáról. Ha az bemegy, akár győzelmet is ünnepelhettünk volna – idézte fel a mérkőzés egyik fontos jelenetét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában