galériával

2020.09.04. 14:30

Újabb szív alakú kupakgyűjtő segíti a jászsági csapat céljait

Jászapátin helyezték ki az újabb szív alakú kupakgyűjtőt, mely segíti a Jászsági Fiatalok Önkéntes Csapat Egyesület tevékenységét. A közösség karitatív kezdeményezéseivel évek óta támogatja a beteg, hátrányos helyzetű gyerekeket és családjaikat. Idén a műanyag kupak gyűjtés teljes bevételét a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány számára ajánlják fel.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

Önkéntesek és támogatók segítségével a Jászság négy településén áll már olyan kupakgyűjtő szív, ami a Jászsági Fiatalok Önkéntes Csapat Egyesület begyűjtési munkáját segíti. Jászfényszaru, Pusztamonostor és Jászszentandrás után, szerdán Jászapáti főterén helyezték ki a legújabb szív alakú fémedényt.

Az egyesület főként tartós élelmiszereket, tisztálkodási szereket, iskolai és óvodai fejlesztőeszközöket, tanszereket, játékokat adományoz a beteg gyerekeknek és hátrányos helyzetű családoknak. Oktatási intézmények, vendéglátóhelyek és önkéntesek közreműködésével öt éve gyűjtik a műanyag kupakokat. Bevételéből mindig más-más szervezetet támogatnak.

– Tavaly a Gyermekétkeztetési Alapítványnak négy tonna kupa gyűlt össze. Az eddigi rekord mennyiséget hat tonnával 2018-ban értük el, amikor a törökbálinti Tábitha Gyermekhospice Házat támogattuk. Öt év alatt közel huszonkét tonna műanyag kupakot gyűjtöttünk össze, ami pénzre átszámítva mintegy 1,4 millió forintot jelent. Ebben az évben a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítványnak ajánljuk fel a kupakokból befolyt összeget – mondta hírportálunk érdeklődésére Tóth D. Csaba, az egyesület elnöke.

A koronavírus-járvány miatt elmaradt az egyesület jótékonysági családi rendezvénye, sokáig nem tudtak kupakokat és adományokat fogadni. Tavasszal, az oktatási intézmények bezárását követően az iskolai kupakgyűjtési versenyt is felfüggesztették.

– A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben az iskolákból és a vendéglátóhelyekről eddig kevesebb kupak érkezett be, mint az elmúlt években. A nemrég lezárult Miss Mézédes Szépségversenyen indulók nevezési díját a szervezők csapatunknak ajánlották fel. Az összegből tanszereket vásároltunk a Jászberényi Szent István Körúti Gyógypedagógiai Intézetnek. Nagyobb rendezvényt a járványveszély miatt idén már nem merünk tervezni. A programokra kapott támogatást át tudjuk vinni a következő évre – tette hozzá.

Környezettudatos jótékonyság

Jászapátin a főtéren szerdán helyezték ki a szív alakú kupakgyűjtőt. A gyerekek és felnőttek környezeti nevelését egyaránt szolgálja, felhívja a figyelmet a környezettudatosságra – mondta az eseményen Tajti Zsolt, az egyesület tagja. Ezenfelül jótékonysági célokat is segít.

A szív elkészítését Nagy Tamás vállalkozó és munkatársa Gulyás Péter vállalta, az önkormányzat pedig a gyűjtőpont alapjának elkészítésében és az engedélyeztetésben működött közre. A fiatalok példaértékű kezdeményezését Pócs János országgyűlési képviselő és Farkas Ferenc, Jászapáti polgármestere is méltatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában