Jászkunság

2020.10.11. 11:30

Jelentős pályázati pénzekhez jutottak idén a szervezetek

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központban (CKSZK) 2020. szeptember 30-áig összesen 905 civil szervezetet regisztráltak. Időközben a bíróság 84-et törölt az adatbázisból, melyben így jelenleg 821 szervezet szerepel. A CKSZK-ban minden segítséget megkapnak többek között ahhoz is, hogy sikeresen pályázzanak a számukra biztosított keretre.

Kovács Berta

– Folyamatosan keressük a kapcsolatot további civil szervezetekkel, hogy a szolgáltatásainkat minél többen vehessék igénybe. Október 12-étől elérhetőek a jövő évi NEA-pályázatok, melyekre hazánkban biztos forrásként számíthatnak a civil szervezetek – hangsúlyozta Gráner Alexandra projektasszisztens.

A Miniszterelnökség által biztosított forrásokra a Nemzeti Együttműködési Alapnál (NEÁ-nál) pályázhatnak a civil szervezetek. A NEA a civil önszerveződések működését és szakmai tevékenységét támogató finanszírozási forma, amelynek konkrét támogatási céljait a civil törvény rögzíti. Idén 7,7 milliárd forint állt a civil szervezetek rendelkezésére, hogy az elnyert összegekből megvalósíthassák terveiket, illetve biztosítsák működésük feltételeit.

A NEA kollégiumai 2019 óta hirdetik meg az úgynevezett összevont pályázatokat, melyek nagy előnye, hogy az adminisztrációs terhek leegyszerűsödtek, és lehetőség van vegyes pályázatként egyetlen adatlapon támogatást igényelni a szakmai és működési költségekre egyaránt.

Idén egyszerűsített támogatásra megyénkben száztizenegy pályázat érkezett be, ebből százhét pályázó nyert el összesen 21 millió 362 ezer forintnyi támogatást. Az összevont támogatásra pályázó megyei szervezeteknek pedig ez évben összesen 143 millió 815 ezer 228 forint jutott, hatvankilenc szervezet pályázott sikeresen.

A kormány ez évben a Magyar Falu Programban létrehozta a Falusi Civil Alapot, ahová megyénk ötvenöt településéről négyszázhatvankilenc települési székhellyel rendelkező civil szervezettől futott be pályázat. Közülük százhuszonnyolc bizonyult eredményesnek, ennek révén összesen 542 millió 986 ezer 406 forint jut megyénkbe.

Sokan még mindig a CIC-et keresik

Habár július 1-jétől megváltozott az országos hálózat neve, sokan még mindig a Civil Információs Centrumot (CIC) keresik. Az elkövetkezőkben tehát a Baross úton működő CIC is megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központként várja a tanácsra szoruló vagy informálódni vágyó civil szervezetek képviselőit, változatlan szolgáltatási körrel. A megyei központot továbbra is a Contact MKSZ vezeti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában