„Külön, mégis együtt”

2020.10.14. 07:00

Összefogással jött létre az idei tárlat Mezőtúron

A járványhelyzet ellenére méltó módon rendezték meg a harminckilenc éves Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep zárókiállítását. A tárlat a „Külön, mégis együtt” elnevezést kapta.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

– Hagyományosan a Takács-tanyán gyülekeztünk volna, ám a kialakult helyzet ezt nem tette lehetővé. Így idén más megoldásban kellett gondolkodnunk – mondta Lengyel Krisztina, Mezőtúr Művészeti Közalapítványának ügyvezetője. Hozzátette, Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész, az alkotótelep művészeti vezetője szintén támogatta a döntést, hogy a tradícióknak megfelelően kiállíthassák a Mezőtúron és Mezőtúrra alkotók műveit.

– Ugyan a szokásos egy hónapot nem tölthették együtt a művészek, otthonaikban, saját műtermükben lázasan készültek, hogy műveik szerepelhessenek ezen a nagyszerű tárlaton – részletezte Lengyel Krisztina.

A megnyitót az államalapítás ünnepére ütemezték, az alkotásokat október elejéig tekinthették meg a látogatók.

– A festészeti anyagokat mi gyűjtöttük össze, a szobrászok pedig eljuttatták műveiket Györfi Sándor karcagi műhelyébe. Ő ott öntötte bronzba az alkotásokat – részletezte Mezőtúr Művészeti Közalapítványának ügyvezetője. Hangsúlyozta, a felkészülés és kiállítás azért volt igazán jelentős, mert megmutatta, mire képes a művészeti közösség ereje.

– Mindig sok ember munkája nyugszik a szervezésben, lebonyolításban. Idén még a távolság is a nehezítő tényezők között szerepelt, ennek ellenére sikerült a látogatók elé tárni egy színvonalas kiállítást a Városi Galériában – összegezte. Ugyan nem volt kötött téma, a művészek javarészt a vírushelyzettel kapcsolatos érzéseket, történéseket rejtették el munkáikban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában