Galériával

2020.10.16. 16:30

Pergamenre írt üzeneteket helyeztek időkapszulába Jászapátin

Időkapszula elhelyezésével ért véget csütörtökön a Jászapáti Templomért Alapítvány által szervezett Vágó Pál nyomában programsorozat.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

Vágó Pál világhírű festőművészre halálának kilencvenkettedik évfordulóján, október 15-én szülővárosában emlékeztek. A résztvevők felkeresték az alkotó emlékhelyeit, ahol felidézték életútját. Az önkormányzat, az intézmények és civil szervezetek képviselői koszorút helyeztek el Vágó Pál sírjánál a temetőben, egykori szülőházánál a Vágó Pál Helytörténeti Gyűjteménynél és mellszobránál. Ezután a római katolikus templomban folytatódott a rendezvény.

Kis Józsefné, a Jászapáti Templomért Alapítvány kuratóriumának nevében elmondta, a Vágó Pál nyomában vetélkedő célja az volt, hogy a helyi fiatalok megismerjék a város híres szülöttének életútját, örökségét. A versenyző csapattagok az elmúlt hónapokban kutatómunkát folytattak, ellátogattak Ópusztaszerre, ahol megtekintették Feszty Árpád A magyarok bejövetele című alkotását.

A monumentális Feszty-körkép elkészítésében Vágó Pál is aktívan közreműködött. Egyik alkalommal Dr. Bóna István művész-restaurátor, a festőművész dédunokája tartott előadást a templomban, melynek mennyezetét a század elején Vágó Pál és Szirmay Antal festette meg. Sokan az „ecset Petőfijének” is nevezik a millennium nagy alkotóját, aki Münchenben és Párizsban folytatott festészeti tanulmányokat.

Kiemelkedő műve A huszárság diadalútja, amit az 1900-as párizsi világkiállításra festett. Ez meghozta számára a legnagyobb elismerést, itthon Lotz-díjjal tüntették ki, Franciaországban pedig a francia becsületrendet kapta meg. Az ünnepségen jutalmazták a versenyben résztvevő iskolák és családok csapatait. Bemutatták a Válogatás a korabeli sajtóból – Vágó Pál festőművészről című új kiadványt.

A rendezvény végén Borbás Ferenc emeritus jászkun főkapitány közreműködésével pergamenre írt üzeneteket zártak időkapszulába, melyet a templomban helyeztek el. Pócs János országgyűlési képviselő, a városvezetés, egyházi méltóságok, intézmények, civil szervezetek képviselői és a diákok érzéseit, gondolatait az időkapszula huszonöt évig őrzi az utókornak. A pergamenlapok üzenetei 2045. október 15-én tárulhatnak fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában