Statisztika

2020.11.14. 07:00

A kijárási korlátozás miatt jóval kevesebb a baleset megyénkben

Hullámzóan alakult a személysérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma megyénkben az elmúlt évek első féléveit tekintve – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból.

Czakó Nóra

Az idei esztendő első hat hónapjában 232 baleset történt, ami az országos esetek 3,9 százaléka. Számuk az országosnál (húsz százalék) kisebb mértékben, 7,2 százalékkal csökkent 2019 első félévéhez képest. Az alacsonyabb balesetszámban a koronavírus-járvány hatása is közrejátszhatott. A korlátozó intézkedések miatt március és június között a közúti forgalom mérséklődött, ezzel párhuzamosan tizenöt százalékkal kevesebb baleset történt, mint az előző év azonos időszakában.

Kimenetelét tekintve az idei év első félévében a balesetekből 73 végződött súlyos, 152 pedig könnyű sérüléssel megyénkben. Az előbbiek száma 18, az utóbbiaké 1,9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A halálos balesetek száma hatról hétre emelkedett, arányuk az összes balesetből három százalék volt, ami meghaladta az országos átlagot. Az adatok arra is rávilágítanak, hogy megyénkben az első hat hónapban tizenkét balesetnél, az összes karambol 5,2 százalékánál mutattak ki alkoholos befolyásoltságot. Ez az arány azonban országos szinten a legkisebb érték.

A közlekedési balesetekben összesen 302-en sérültek meg, tizenegy százalékkal kevesebben, mint 2019 első félévében. A halálos áldozatok száma néggyel csökkent, a súlyosan sérülteké tizenkilenc, a könnyebben sérülteké hét százalékkal mérséklődött.

A balesetek túlnyomó része, kilencvenhárom százaléka a járművezetők hibájából következett be, jellemzően a sebesség nem megfelelő megválasztása miatt, ami az összes eset harmincöt százalékáért volt felelős. Az elsőbbség meg nem adása pedig huszonnyolc százalékuknál játszott szerepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában