Szolnok

2020.11.22. 19:00

Emléktábla jelzi majd: itt egykor egy kórház állt

Bár az épületet már lebontották, sőt azóta új házakat is felhúztak a területen, a szolnokiak mégsem feledik az egykori tüdőkórházat.

házsé

Fotó: Szoljon.hu

Sok szolnokit kötnek emlékek a Tallinn városrészben (egykori Scheftsik-telep – a szerk.) található területhez. Kit jobbak, kit kevésbé kedves emlékek. Előbbi csoporthoz tartozik a tősgyökeres Péter Ferenc és Lipták Sándor is. A mára már nyugdíjas férfiak gyermekkora jelentős része fűződik ehhez a környékhez.

– Sok szép emlék köt oda, de ezzel nem vagyok egyedül – kezdte történetét Péter Ferenc. – Van egy baráti társaságunk, akik mind ott nőttünk fel, és hogy emlékezzünk, évente egyszer összejövünk, nosztalgiázunk, bejárjuk a környéket. Úgy is mondhatnám, mi vagyunk a Scheftsik-telepi lokálpatrióták.

Mint megtudtuk, a fal megtartásának ötlete először egy ilyen találkozón született meg. Akkor már köztudott volt, hogy az épületet az állapota miatt le kell bontani.

– Eszembe jutott, hogy valamilyen módon jól lenne megemlékezni erről az időszakról is, mondjuk megőrizni belőle egy darabot, például azt a falat az ülőpaddal együtt – mondta Lipták Sándor. – Feri barátom magára vállalta az utánajárás szerepét, és megkereste az ötlettel Szalay Ferencet, Szolnok polgármesterét, valamint Szathmáry Istvánt, az Új Néplap és a Szoljon.hu újságíróját.

Mivel mindenkinek tetszett az ötlet, így végül Lits Lászlóval, a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. ügyvezetőjével is felvették a kapcsolatot.

– Azt javasoltuk, hogy készüljön egy emléktábla, melyhez mi is szívesen hozzájárulnánk anyagilag – folytatta Ferenc. – Erre lehetőséget is kaptunk, és információink szerint már elkészült az emléktábla terve, melyet várhatóan a parkkal együtt adnak majd át.

A kérdéssel megkerestük a Szolnoki Városüzemeltetési Kft.-t.

A cég jelezte, valóban készül egy emléktábla az Ormos Imre Parkba. A helyszínt és azzal együtt a táblát még idén átadják, ennek pontos dátumáról később tájékoztatnak.

Értesüléseink szerint a környéken élők és több szolnoki is nagyon örül az emlékfalnak. Hiszen mint azt többen is jelezték, attól, hogy egy környék megújul, még nem kell elfeledkezni a múltról sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában