ABONY/SZOLNOK

2020.11.21. 07:00

Hadat üzentek a szemetelőknek

Gyakran utazom Budapest és Fegyvernek között, és jó ideje azt látom, hogy az Abony–Szolnok vasútvonal közelében, a szántók és a földutak szélén legalább tíz hulladékkupac található. Van-e lehetőség ezek elszállítására? Feltérképezték-e már a két város közötti illegális hulladéklerakókat? – fordult hírportálunkhoz kérdésével egy fegyverneki olvasónk. Utánajártunk, milyen intézkedések várhatóak az érintett szakaszon a törvénytelen hulladéklerakás megakadályozása érdekében. Illetve miként jelezhetjük, ha szeméthalmokat tapasztalunk a környéken.

Hartai Gergely

Ez a kép fogadja a vonattal Szolnokra érkezőket

Fotó: Csabai István

Kiderült, mind a hazai vasúttársaság, mind az abonyi önkormányzat komoly erőfeszítéseket tesz a tisztább környezet megteremtéséért.

Fontosnak tartja a MÁV a lakossági jelzéseket

– Pontos helyadatok hiányában nem tudunk érdemi információval szolgálni arra vonatkozóan, hogy az olvasói megkeresésben jelzett hulladékkupacok szerepelnek-e a MÁV-csoport környezetvédelmi feladatait ellátó MÁV Szolgáltató Központ Zrt. nyilvántartásában – tájékoztatott a MÁV Kommunikációs Igazgatósága.

Ám mint írják, a társaság nagy hangsúlyt fektet a kezelésében lévő ingatlanokon az illegális hulladéklerakások megakadályozására, valamint azok feltérképezésére, és az érintett területek megtisztítására. Országosan közel hatszáz felderített, illegálisan elhagyott hulladékhalom szerepel a vállalatcsoport 2020-as nyilvántartásában, ebből kilenc található az olvasói megkeresésben szereplő szolnoki térségben.

Ezek megszüntetése a lehetőségekhez mérten folyamatos. Ennek ellenére azonban előfordulhat olyan terület, amelyről nincs tudomásuk, hiszen számos esetben a kevésbé forgalmas, eldugott területeken helyezik el törvénytelenül a hulladékot.

Arról is szót ejtettek, hogy a MÁV öt év alatt országos szinten mintegy tizennyolcezer tonna illegális hulladékot szállíttatott el, hozzávetőlegesen félmilliárd forint költséggel. A vasúttársaság a tevékenysége során keletkező hulladékokat a jogszabályi és egyéb előírásoknak megfelelően kezeli, így az általa fenntartott ingatlanokon fellelhető illegális hulladék elhelyezéséért minden esetben külső, főként magánszemélyek a felelősek.

Hozzátették, hogy köszönettel veszik és fontosnak tartják a lakossági jelzéseket, hiszen ezek segítségével számos olyan esetre derül fény, amelyekről korábban nem tudtak.

Ilyen bejelentések megtehetőek a „Tisztítsuk meg az országot!” akció keretében okostelefonra kifejlesztett HulladékRadar alkalmazással, melyen keresztül – egy gyors, egyszeri telepítést és regisztrációt követően – a telefon helyadatainak felhasználásával, pár kattintással könnyedén jelezhetik az emberek az általuk észlelt lerakásokat és azok pontosan beazonosítható helyét.

Járőrök teljesítenek szolgálatot az érintett területen

– Az abonyi önkormányzat képviselő-testülete a közelmúltban nyújtott be pályázatot illegális hulladéklerakók felszámolása tárgyában. Valóban jogos az észrevétel, miszerint illegális lerakók alakultak ki az olvasó által behatárolt területen – erről már Lőrinczy Veronika, a város sajtóreferense számolt be.

Közölte, hogy az ABOPOL Kft. járőrei folyamatosan pásztázzák a területet, melyet felajánlásként tesznek meg minden héten a szemetelés visszaszorítása érdekében. Az említett területet is jelentették, valamint a polgármesteri hivatal közterület-felügyelői is látták a helyszínt.

– A település folyamatosan küzd az illegális lerakók ellen, már több ilyet felszámoltunk saját erőből az elmúlt egy évben. Kiemelendő az úgynevezett nagyerdő területe, valamint a temetőnél lévő kiserdő melletti út. Ezeken a területeken gyakorlatilag megszűnt az illegális hulladékok lerakása, miután több szemetelőt is megbüntettek, tetten értek – taglalta a szóvivő.

Az Abony–Szolnok vasútvonal menti területeken is rendszeresen találkozhatunk illegális hulladékkal
Fotó: abonyi közterület-felügyelet

Mindezeken felül időközben biztonsági intézkedésekre is sor került. Így például földtorlaszt emeltek bizonyos részeken annak érdekében, hogy ne is lehessen ezeket megközelíteni. Az illegális szemetet általában az ABOKOM Nonprofit Kft. munkatársai gyűjtik össze és viszik el lerakókba, mely óriási anyagi áldozatvállalást jelent az önkormányzatnak.

Ezen túl a begyűjtésben, a szállításban, sőt a leadásban is segítettek helyi vállalkozások felajánlásként. Bár a szemetelési kedv csökkenni látszik, sajnálatos módon mégsem szűnt meg, ahogyan azt a vasúti sínek mellé hordott hulladékkupacok is mutatják. Ezek teljes elszállítására ez idáig nem volt elég anyagi kapacitás.

Lőrinczy Veronika elmondta, a két város közti összes illegális lerakót még nem térképezték fel, de az Abonyhoz közelebb eső szakaszokon többről tudomásuk van. Ugyanakkor gondot okoz helyben, hogy a közszolgáltató nem tart fent olyan átvevőhelyet Abonyban, ahová az építési hulladékot legálisan el lehetne helyezni.

Zéró toleranciát hirdetett az abonyi önkormányzat

– A városvezetés törekszik arra, hogy legyen olyan depó, ahová az építési hulladék helyben kiszállítható. A jelenlegi városvezetés az egyes körzetek képviselőivel közösen harcol az illegális szemét ellen. Pető Zsolt polgármester zéró toleranciát hirdetett, ami azt is jelenti, hogy a környezetvédelmi hatóságoknak jelentjük azokat a gyanús hirdetéseket, melyekben olcsón – vélhetően illegális – szemétszállítást hirdetnek meg vállalkozók.

– Az elmúlt egy évben tehát jelentősen csökkent az illegális lerakók száma, ugyanakkor van még mit tenni ezen a téren. Erre szolgál a nemrégiben benyújtott pályázat, valamint a nagymértékű összefogás az önkormányzat, a hivatalos szervek, a polgármesteri hivatal, a civilek és a vállalkozások között – fogalmazott a referens.

Pető Zsolt polgármester november 16-án azonnali intézkedést kezdeményezett a jelzett illegális lerakás felszámolásának ügyében, a helyi közterület-felügyelet munkatársainak közreműködésével. A pontos helymeghatározást követően az ABOKOM Nonprofit Kft. elszállítja a szemetet. Mindezt akkor is vállalja az önkormányzat, ha tisztában van azzal, hogy a hulladék elvitele jelentős költséggel jár

Később arról számolt be hírportálunknak a hivatal, hogy Jandácsik Pál, az abonyi közterület-felügyelet munkatársa kedden, a reggeli órákban végigjárta az említett szakasz több kilométerét. Megállapította, hogy a vasúti töltés mellett – a város közigazgatási területén – két háztartási szemétből álló kupac található. Ezek elszállításáról kedvező időjárási feltételek mellett gondoskodnak.

– A szeméthalmok méretük szerint nem nevezhetőek illegális hulladéklerakóknak. Szerepelnek viszont a város által elkészített hulladéktérképen, melyek elszállítására és ártalmatlanítására pályázatot nyújtott be a település – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában