Jászkunság

2020.11.11. 07:00

Jól vizsgázott a vásárlási idősáv

A megyeszékhelyen elbontják a Hild térre tervezett karácsonyi falu faházait is és bezárja a fallabdapályát a szolnoki sportcentrum. Folytatjuk bezárásos körképünket.

Munkatársainktól

A szolnoki belvárosi piacon is újra bevezették a vásárlási idősávot, ahol reggel nyolc és délelőtt tíz óra között csak a hatvanöt éven felüliek vásárolhatnak

Fotó: Nagy Balázs

A Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. vezetősége a kormányrendelet megjelenését várja, mely részletesen szabályozza a sportrendezvényekre vonatkozó legfontosabb szempontokat.

– Várhatóan a kispályás labdarúgó-bajnokságot felfüggesztjük, általánosságban az őszi szezonból három hét van hátra, ez reményeink szerint pótolható lesz a tavaszi időszakban – válaszolta megkeresésünkre Rózsa József ügyvezető igazgató.

Várakozásaik szerint a szervezett keretek között zajló edzések feltételeit is a Magyar Közlönyben megjelenő rendelet szabályozza majd, az eljárásrendeket a sportági szakszövetségek is tovább konkretizálják. A jelen információkat figyelembe véve viszont a fallabdapálya bezárását már elhatározták.

– A szervezet tevékenysége széles körű, ha figyelembe vesszük az egyéb kulturális rendezvényeket is. Úgy döntöttük, hogy a karácsonyi falut is visszabontjuk – összegezte Rózsa József.

A hotelben megtartanák dolgozóikat az újranyitásig

A szolnoki Garden Hotelbe a korábbi években a környékbeli gyárak miatt leginkább külföldiek érkeztek üzleti céllal. A tapasztalatok szerint viszont a személyes találkozókat idén az online megbeszélések váltották fel. A foglalások száma gyakorlatilag nullára esett vissza, hiszen ebben a járványügyi helyzetben nem kockáztatnak az emberek.

– Még keressük a lehetőséget, hogyan tudjuk életben tartani a szállodát, amíg újra nem indul az élet. De rendkívül bizonytalan a helyzet – jelentette ki Csépe Zsolt, a hotel ügyvezetője. Hozzátette: mivel nincs bevétel, így nem tudják fedezni a kiadásokat, gazdaságilag nem bírják. És bár a kereskedelmi és iparkamara javaslatára a szállodáknál a zárás utáni első harminc napban, a november 8-áig történt foglalások esetében, azok értékének nyolcvan százalékát az állam megtéríti, mégis további segítségre várnak.

– Újranyitáskor szükségünk lesz a dolgozókra, megtartanánk őket, de ehhez szélesebb körű támogatásra van szükségünk – jelezte.

A megyeszékhely főterén működő Söráriumban az újratervezésé a főszerep. A napokban értekezleten egyeztetnek a munkavállalókkal a kialakult helyzetről.

– Az első tájékoztatások szerint az alkalmazottakra mentőcsomagot is érvényesítenek, ami a munkavállalói terheket ötven százalékkal csökkenti. Viszont az is látható, hogy a munkaidő kevesebb lesz, meg kell beszélni, hogy ki vállalja a feltételeket – magyarázta Balajthy Béla, az étterem vezetője, aki kétségeiről is beszámolt.

– Félelmünk, hogy a kiszállítások száma nem tud a végtelenségig növekedni, vélhetően minden étterem ebbe az irányba megy. Tavasszal megengedték az elvitelt, abban bíztunk, hogy ez most is működhet. Ennél nagyobb problémánk, hogy az összes rendezvény elmarad – mondta, majd utalt arra is, hogy az általuk üzemeltetett szálloda esetében fel kell keresniük a partnereket, hogy egyeztessenek.

– Ki kell deríteni, hogy pontosan mi minősül munkának és mi turizmusnak, adott esetben egy pályázati projektzáró esemény kapcsán ez nem teljesen egyértelmű – emelte ki.

A szolnoki belvárosi piacon is újra bevezették a vásárlási idősávot, ahol reggel nyolc és délelőtt tíz óra között csak a hatvanöt éven felüliek vásárolhatnak
Fotó: Nagy Balázs

Az érintettek szerint szükség volt a rendeletre

Hétfőtől Szolnokon Szalay Ferenc polgármester intézkedése alapján újra bevezették a vásárlási idősávot. Eszerint az Ady Endre úti piacon, a Széchenyi kispiacon, a Pletykafalunál lévő lengyelpiacon reggel nyolc és tíz óra között kizárólag a 65 éven felüliek vásárolhatnak.

– Megértem, hogy így döntöttek – helyeselt a hetvenhét éves Nagy Zoltánné, aki maga is maximálisan ügyel a biztonságra, maszkban, kesztyűben intézi a beszerzést. Hétfőn az Ady Endre úti piacon találkoztunk vele.

– Én, mint nyugdíjas, nem panaszkodhatom, de a dolgozóknak nyilván nem kellemes az idősáv. A gondozónőknek is nehéz, akik intézik a bevásárlásokat, és az ő idejük kötött. De mindezek ellenére szükségesek a szigorítások! Én a korom ellenére több embernek vásárolok, a szomszédomnak, a kilencvenhét éves nagybátyámnak, most éppen az unokaöcsémék is betegek lettek. Alig tudok járni, de mégis én vagyok járóképes, igaz, rollátorral. Most majd ritkítani fogom a piacozást, amennyire csak tudom, de hát nincs más, aki megcsinálja – árulta el a nyugdíjas hölgy.

– Szerintem az, hogy bevezették az idősávot a piacon, egyértelműen jó a nyugdíjasoknak, én a magam részéről nagyon egyetértek vele. Így nem torlódnak az emberek, és az áruellátás is olyan, hogy a színe-javát tudjuk válogatni – vélekedett Bicskei József.

– Itt lakunk nem messze, de úgy csináljuk a feleségemmel, hogy lehetőleg egyszerre megvegyünk mindent, ami szükséges, és igyekszünk minél kevesebbszer jönni, egy héten csak kétszer. A boltokban viszont felesleges lenne idősávot bevezetni, szerintem ott nem érné el a célját.

– Hétfő lévén, eleve kevesebben vannak a piacon, így hét elején még nincs nagy probléma. Minimális emberre kell rászólni. Az emberek megértik a helyzetet. Csodálkoznak rajta, mivel ez csak Szolnokon van egyelőre, de megértik – nyilatkozta Kondacs Csaba közterület-felügyelő.

Nem mindenki vélekedik ilyen elfogadóan a döntésről. Fehérné Csiki Ágnes árus szerint mind a vásárlókat, mind az eladókat rosszul érinti az idősáv.

– Nagyon nehezen tudják megszokni az emberek, valami más megoldást kellett volna helyette találni. Az idősek szerintem még ennél is korábban szeretnek vásárolni – mondta.

Jogalap híján nem téríti vissza a parkolóbérletek árát a szolgáltató

Már aznap, amikor bevezették az ingyenes parkolást, felmerült az autósokban, hogy mi lesz a megvásárolt parkolóbérletek sorsa? Azok árát vajon visszafizeti a szolgáltató? Egyik olvasónk is ezzel a problémával fordult szerkesztőségünkhöz, mint elmondta, sokakkal együtt ő is megvásárolta novemberre a parkolóbérletet, két autóra. Ez esetben a szolgáltató visszatéríti a bérletek árát? – fogalmazta meg kérdését a szolnoki V. Erzsébet.

– Az újbóli rendkívüli jogrend keretében döntés született a fizetőparkolók átmeneti jellegű ingyenessé tételéről. A bejelentés után azonnali hatállyal intézkedtünk az internetes bérletértékesítés felfüggesztéséről, és az összes fizetőautomatát kikapcsoltuk – reagált a felvetésre az NHSZ Zounok Zrt.

– A megváltott bérletek visszafizetésére társaságunknak azonban – minden híresztelés ellenére – nincs jogalapja. Természetesen értjük a bérletet vásárlók igényét a visszafizetésre, ezért ismételten az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz fordultunk, iránymutatást kérve az ügy megnyugtató rendezésére – tájékoztatott a szolgáltató.

Átszervezték az időpontokat

A most bejelentett szigorítások egyebek között a fodrászatokat is érintik.

– A délutános műszak sokszor csak este kilenckor ér véget. A hétfői bejelentések alapján viszont már hétkor be kell zárnunk. Így a vendégek időpontjait is át kell szerveznem – részletezte Lázár Gabriella szolnoki fodrász, aki telefonon értesítette vendégeit a változásról.

– Hétfőn egész nap a korrekt beosztással foglalkoztam, szerencsére a többség megértően fogadta, és tudtunk alkalmas időpontot találni – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában