Jászkunság

2020.11.12. 11:30

Nagy kárt okozhatnak az elfagyott vízmérők

Beköszöntött a zord időjárás, hajnali fagyokra is számítani lehet. Érdemes minél hamarabb téliesíteni a vízmérőket. Nem éri meg a késlekedés: egy elfagyott vízóra cseréje ugyanis legalább húszezer forintba kerül. A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. nyugati régiójában mégis évente ezerkétszáz-ezerötszáz szerkezet fagy el, pedig egy kis odafigyeléssel megelőzhetők lennének ezek az esetek.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Nagy Balázs

Egy-egy rendkívül hideg éjszakán könnyen elfagyhatnak a vízmérők, csövek, ami rengeteg problémát okozhat tulajdonosának. A szolnoki Péter családnál a kerti csapnak és a háznak külön berendezése van.

– Néhány éve történt, hogy az aknából bugyogott fel a víz, egyből értesítettük a szolgáltató embereit, akik a szivattyúzás után hívták fel a figyelmünket arra, hogy az egyik vízóránk elfagyott, a cső eltört, és ez okozta a problémát. Cseréltetnünk kellett, azóta minden évben már október végén elzárjuk és téliesítjük a kerti csapot – részletezte Péter Julianna.

Vízelfagyás inkább a lakatlan épületekben jelentkezik vagy azoknál az ingatlanoknál, amelyekben hiányzik az akna védőlapja.

Tasnádi Dániel, a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. munkatársa egy korábban elfagyott vízórát mutatott meg hírportálunknak
Fotó: Nagy Balázs

– Tartósan fagyos időszak után megesett, hogy hatvan-hetven címre is ki kellett mennünk hibaelhárításra, vízóracserére – mondta Pardi Balázs, a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. vízhálózati ágazatvezetője. Hozzátette: Kisújszállás, Mezőtúr, Törökszentmiklós, Túrkeve és Tiszaföldvár környékén javarészt régi típusú, mélyen kialakított betonaknákban helyezték el a vízórákat, ezért a gyenge, rövid ideig tartó fagy nem árt nekik.

A szakember szerint egy lakott ingatlanban könnyű észrevenni a bajt: ha a házban megnyitják a csapot, és abból nem folyik víz, akkor vélhetően elfagyott valami. Ez legtöbbször akkor történik, ha az órát és az aknát a tulajdonos nem téliesítette. Használaton kívüli ingatlannál, kiskerteknél, nyaralónál bonyolultabb a helyzet. Itt sokszor nem is a tulajdonos, hanem a vízszolgáltató észleli a bajt: a megszokotthoz képest megemelkedik a vízfogyasztás a településrészen. Mivel ebben az esetben nem tudni, hogy pontosan hol történt elfagyás, csőtörés, ezért előbb ezt kell kideríteni. A vízművek munkatársa egy hatósági személlyel járja körbe az érintett területet, házról házra járva.

– A hivatalos személy jelenléte azért szükséges, mert ilyenkor általában nincsen jelen a tulajdonos. A vízóra elfagyásakor akár több száz köbméter víz is elfolyhat, melyet a fogyasztónak kell kifizetnie. Ez sok tízezer forintot jelenthet, vízmennyiségtől függően – magyarázta a vízmű munkatársa. A vízmű ebben az esetben csak a szennyvízdíjtól tekint el. Egyébként maga a vízóracsere sem ingyenes: húszezer forintba kerül.

A TRV kollégái ősz végén, tél elején – a személyes találkozások alkalmával – mindig felhívják a fogyasztók figyelmét a víztelenítés, a szigetelés fontosságára. Azt is elmondják, hogy amennyiben az akna fedlapja törött vagy hiányzik, azt cserélni, pótolni kell. Figyelni kell arra is, hogy a fedél jól záródó legyen, de nyitható is maradjon. A vízmérőórát és az aknában lévő csövet is érdemes letakarni, esetleg az egész aknát szigetelni – erre a célra a hungarocell a legmegfelelőbb. Ha ilyet nem tudunk beszerezni, az is megoldás, ha avart, lehullott faleveleket használunk a hungarocell helyett. Sőt, még a hó is remek hőszigetelő, így azt szokták javasolni a fogyasztóknak, hogy a lehullott havat is csak a vízmérő leolvasásakor söpörjék le a fedlapról.

Fotó: Nagy Balázs

Hogyan végezzük el a téliesítést?

Víztelenítsük a belső vízhálózatot és magát a vízmérőt is! Miután elzártuk a mérő előtti csapot, nyissuk meg az ingatlan felőli víztelenítő csapot. Kerti vízvételi helyen a felszínen húzódó vezetékszakasz vízmentesítése érdekében célszerű előbb kiengedni a csapot, majd elzárni a téli elzárót. Fontos, hogy a víztelenítés után is marad a csővezetékben víz, ezért javasolt azt is szigetelni. Ha későn láttunk hozzá a víztelenítéshez, és a befagyott víz miatt nem tudjuk elfordítani az elzárócsapot, előbb meleg vízzel lassan olvasszuk fel a benne lévő jeget, majd ezután víztelenítsünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában