Munkálatok

2020.11.20. 11:30

Ráncfelvarráson esik át a tiszaföldvári művelődési ház

A négy éve alakult Tiszaföldvári Helyi Akciócsoport fogja össze a városban működő szervezeteket, vállalatokat és az önkormányzatot. Közösen pályáztak a kulturális terek felújítására, melyre kétszázötvenmillió forintot nyertek el. Egy részét a művelődési ház átalakítására fordítják, a kivitelezési munkálatokkal egy helyi vállalkozót bíztak meg.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Megkezdődtek a felújítási munkálatok a művelődési házban. A nagyterem szinte romokban áll, közepén elszállításra vár a törmelékkupac. Pályázati forrásból alakítják át az épületet.

– Eredetileg a programjaink elnapolását vagy más helyszínre költöztetését terveztük, de a kormányrendelet miatt egyébként sem látogatható az intézmény, ezáltal nem szükséges az átszervezés. Zajlik a felújítás, a belső terek sohasem látott mértékben újulhatnak meg – emelte ki Boros Istvánné, a művelődési ház megbízott intézményvezető-helyettese.

– Még a korábbi igazgató, Dobróka András kezdeményezésére jött létre a Tiszaföldvári Helyi Akciócsoport, melynek célja a közösségi szinten irányított fejlesztés. A tervezés során együtt gondolkodott a helyi önkormányzat, a civil szervezetek, a lakosok és a vállalkozások, így a kulturális tereket a valós igényekhez igazíthatjuk. Ennek eredményeképpen pályáztunk felújításra. Az elnyert kétszázötvenmillió forintos keret egy részét – nyolcvanhatmillió forintot – fordíthatjuk a munkálatokra – avatott be az előzményekbe.

Bár a pályázat elbírálási határidejét háromszor elhalasztották, végül megítélték az összeget. További húszmillió forintot az önkormányzat biztosít a projekt zavartalan megvalósításához. Október végén aláírták a kivitelezési szerződést, november elején meg is kezdődtek a munkálatok.

Az eredetileg gőzmalomnak épült intézmény esetében a szakemberek szerint az évek alatt elengedhetetlenné vált, hogy szigeteljék a teljes lábazatot, valamint a tetőt. A jelenlegi pályázati forrásból modernizálják a földszinti és első emeleti mosdókat, felújítják a többfunkciós nagytermet, folyosót és előadótermet. Az épület oldalán mozgáskorlátozottak számára bejáratot nyitnak rámpával, akadálymentes és baba-mama mosdót alakítanak ki, valamint a könnyebb közlekedés érdekében megnövelik a bejárati előteret.

A hatvanas évek óta nem költöttek jelentősebb összeget az épületre, a bontás során előre nem látott feladatok elvégzését is be kell iktatni.

– A felújítás részleges lehet, mivel ez az összeg nem elegendő a teljes tatarozásra, a külső homlokzat rendbetétele például nem fért bele az összegbe. A kiírás szerint a belső tér megújítására kell nagy hangsúlyt fektetni – magyarázta. – Az elkövetkező években feladatunk az újabb pályázatok felkutatása, hogy a homlokzati részt szigetelhessük. Távlati célunk az épület további részeinek felújítása, hogy az egész megfelelhessen a modern kor igényeinek – mutatott előre Boros Istvánné.

A felújítással várhatóan jövő nyárra végeznek.

Új helyre került a kerékpártároló

Az épület mellett a bontási és törmelékeltakarítási munkálatokat zavarta a kerékpártároló, ezért áthelyezték.

– Továbbra is az épület előtt található, de megfelelő távolságban az építkezéstől – tájékoztatták a lakosságot közösségi oldalukon a művelődési ház munkatársai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában