Videóval

2020.11.12. 07:00

Szociális naperőműparkot helyeztek üzembe Tiszabőn

Szociális naperőműparkot helyezett üzembe a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) az E-ON Hungária segítségével Tiszabőn. Erre a Felzárkózó települések program részeként kerülhetett sor – jelentette az MTI az MMSZ alelnökének hétfői budapesti sajtótájékoztatója nyomán.

MTI

Forrás: E-on

Vecsei Miklós – aki egyben felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos – közölte, a projektnek köszönhetően hatvan család jut biztonságos elektromos energiához, így elektromos fűtéshez a településen. Olyan családok, ahol három évnél fiatalabb gyereket

nevelnek. Az elektromos fűtőtesteket jelképes összegért bérelhetik a családok, a házakban biztonságos elektromos csatlakozási pontokat alakítottak ki, illetve a naperőmű termelte bevételt a rászoruló családok kártyás mérőóráinak feltöltésére használják fel, tette hozzá.

Mint elmondta: a Felzárkózó Települések Program keretében az ország 300 leghátrányosabb helyzetű településének felzárkózását kívánják segíteni. A programot ki kívánják terjeszteni az idős, beteg hozzátartozót, vagy fogyatékos gyermeket gondozó családokra is, mondta Vecsei Miklós.

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a projekt megvalósulása jó példa a kormányzati klímapolitikára. Kiemelte, hogy a kormányzat elkötelezett az Európai Unió klímavédelmi céljai mellett, amely szerint 2050-re klímasemleges országgá váljon Magyarország. Ennek fontos eleme, hogy a nukleáris és a megújuló energia használatával 2030-ra kilencven százalékban karbonsemlegessé váljon az villamosenergia-termelés Magyarországon, fűzte hozzá.

Fotó: E-on

Kiss Attila, az E-on Hungária Csoport elnök vezérigazgatója közölte, a projekt százmillió forintos költségének nyolcvan százalékát a kormányzat biztosította a Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül, húsz százalékkal pedig az E-ON járult hozzá a megvalósításhoz. A naperőműpark évente 360 ezer kilowattóra elektromos energia előállítására képes, ami 150–200 család éves villamosenergia-fogyasztását fedezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában