összefogás

2020.12.19. 07:00

A Szolnok Segít Program jótékony tevékenysége egész évre szól

Advent napjait éljük. Ez a megújulásra, csodára várás időszaka. A szívek ilyentájt hangosabban dobbannak, a lelkek elgyengülnek, s a pénztárcák is ilyentájt nyílnak meg sűrűbben. Kár, hogy ez a decemberi érzelmes hangulat csupán karácsonyig tart. A jótékonysági, adományozási akciókban, együttérzésben gazdag Szolnok Segít Program azonban nem fókuszálhat csupán egyetlen hónapra.

Mészáros Géza

A Szolnok Segít Program koordinátora, Tordáné Mátyus Emese (jobbra) az egyik támogatásra szorulónak, Sándornak adott át a napokban élelmiszer csomagot és tisztítószereket

Forrás: Szolnok Segít Program

Vannak kevésbé szerencsés sorsú emberek, családok, közösségek, kiket nem elég csak advent idején segíteni. Önhibájukon kívül az év minden napján odafigyelést, támogatást igényelnek. A Szolnok Segít Programra szinte minden nap számíthatnak a rászorulók. A projekt fő védnökével, dr. Kállai Máriával erről beszélgettünk.

– Manapság, e vészterhes időszakban mindennél fontosabb létjogosultsága van egy olyan missziós tevékenységnek, mint a Szolnok Segít Program...

– A Szolnok Segít Programnak valóban rendkívüli küldetése van. Egyrészt számos jó szándékú ember akad, akinek belső indíttatásából fontos, hogy adni, segíteni tudjon. Ez a program attól is rendkívüli, hogy remekül logisztikázik. Helyi segítségeket koordinál olyan családok, egyének számára, akik szintén helyben élnek. A segítségnyújtás eme formája nagyon személyes és nagyon hatékony.

– Mi a tapasztalat, mennyire hatékony és milyen színvonalon működik a Humán Szolgáltató Központ közvetítésével?

– Megítélésem szerint semmilyen téren nincs olyan magas színvonal, amelyen ne lehetne javítani.

– Ez a program, a visszajelzések alapján, korrektül, kiegyensúlyozottan működik, s ez örvendetes. A támogatásnak sok eleme, fajtája van. A tárgyi eszközök adományozásán túl számos szolgáltatásban, információnyújtásban, logisztikázásban is tud segíteni, fizikális és mentális támogatást egyaránt magába foglal. Ezt a rendszert kiválóan működteti a Humán Szolgáltató Központ, a HSZK munkatársainak szakértelme, türelme, kedvessége mindenképp megbecsülendő.

– Milyen jellegű felajánlásokban erős a program, illetve melyben erősödhetne?

– A felajánlások egész évben folyamatosan érkeznek. Így év vége felé, karácsony közeledtével még gyakrabban. Ám sok rászoruló család van, melyek szerény, de berendezett otthonukban élnek, ám valamilyen szakmunkára vagy netán pénzadományra lenne szükségük. Ez ügyben szívesen várnánk a felajánlásokat, melyeket a Humán Szolgáltató Központ igazgatója, Hegyi Anita, illetve Tordáné Mátyus Emese, a Szolnok Segít Program koordinátora fogad.

– Kik a célközösségek, célszemélyek?

– Mindenki, aki jelentkezik, mert szükséget szenved valamiben, s gondját, baját, hiányosságait önerőből nem tudja megoldani.

– Akik mögött nincs támogató családi, baráti közeg, ők a potenciális rászorulók. Többségük a Humán Szolgáltató Központ rendszerében egyébként regisztrálva vannak, tehát a program szervezői pontosan tudják, hogy mely adomány hol van a leghasznosabb helyen.

A Szolnok Segít Program koordinátora, Tordáné Mátyus Emese (jobbra) az egyik támogatásra szorulónak, Sándornak adott át a napokban élelmiszer csomagot és tisztítószereket
Fotó: Szolnok Segít Program

– Van-e Szolnokon elegendő és erős, szociálisan érzékeny támogatói kör?

– Már kezdetekben megvolt egy komoly bázis, amelyre lehetett alapozni. A támogatói háttér azóta folyamatosan nő. Vannak kiaknázatlan lehetőségek, néha azonban véletlenek, váratlan találkozások gyorsítják meg, erősítik meg a folyamatot. Én magam rendszeresen szólítok meg cégeket, vállalkozásokat, hogy adományaik révén olyan segítséget tudjunk nyújtani a családoknak, amelyre valóban szükségük van. De ezt a célt szolgálta a mostani karácsonyi licit is.

– Eredményes az idei licit?

– Hála Istennek, a sorsnak, az! Köszönet a helyi sportegyesületeknek, a kosárlabda csapatnak, a MÁV focistáinak, a vízilabda csapatnak, továbbá a szolnoki és egyéb településekről érkezett vállalkozásoknak és a magánszemélyeknek a felajánlásokat. Szombaton reggeltől vasárnap estig lehet még az értékes felajánlásokra liciteket tenni a Szolnok Segít Program Facebook-oldalán.

Ez a program a város közös és jó ügye.

– Ezért hasznos volna, hogy akinek van rá lehetősége, tisztelettel és köszönettel csatlakozzon hozzá és támogassa a rászorulókat! Akár pénzadománnyal is (számlaszám: 11745004-15413422-10010000).

Ildikóra szívátültetés vár, ehhez sterilszoba kellene

Tordáné Mátyus Emese, a Szolnok Segít Program koordinátora hírportálunknak elmondta, hogy az ez évi decemberben is gazdag adományt tudtak szétosztani:

– Eddig mintegy százötven család kapott élelmiszercsomagot. Továbbá ötszáz mikuláscsomagot osztottunk ki szolnoki, rákóczifalvi, tiszavárkonyi és tiszajenői gyerekeknek, de sok családot, egyedülálló szülőt és nyugdíjast láttunk el egész évben tartós élelmiszerrel, vagy segítettük fertőtlenítővel, maszkkal. A rászorulók között van most egy nehéz sorsú hölgy, aki egyébként is külön figyelmet érdemelne.

– Ildikó 55 éves, férjével és felnőtt fiával él Szandaszőlősön. A férj és a fiú is dolgozik. Számos műtétjét követően mostanság szív-transzplantációra vár, csak a szervátültetés segíthet az állapotán. A műtéthez a családnak egy sterilszobát kellene biztosítania, amit önerőből képtelenek megvalósítani.

– Egy régi vályogházban élnek, ami vizesedik. Van egy új épületük, amelynek a falai állnak, tető is van rajta, a villany is be van vezetve. De se fűtés, se víz, se ajtó, se ablak... Szükség lenne víz-, gáz-, központi fűtés szerelő, burkoló és kőműves szakmunkákra, illetve az anyagokra, amivel be lehetne fejezni az épületet. Nos, a hölgynek a jó szándékúak összefogására lenne szüksége... – mesélt el egyetlen történetet a sokból a program koordinátora.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában