Múltidéző

2020.12.19. 15:30

Emléklap őrzi az Aranycsapat abonyi vendégjátékának történetét

Hatvanhét évvel ezelőtt sporttörténelmi eseménynek néztek elébe az abonyiak, amely sokak emlékeiben máig él. 1953 áprilisában ugyanis nem mással, mint az Aranycsapattal játszott edzőmérkőzést a helyi labdarúgócsapat. A találkozóhoz kötődő emléklapot és sportfotókat ma is őrzi Király Béláné Skultéty Izabella, aki lapunkkal is megosztotta a családi kincsek történetét.

Hartai Gergely

Skultéty József és Király Béláné Skultéty Izabella az Aranycsapat aláírásait őrző emléklappal, valamint a mérkőzés egy fotójával

Fotó: Nagy Balázs

– 1953. november 25-én játszották a híres angol–magyart. Ennek már hatvan­hét éve. A sok november 25-ei megemlékezés juttatta eszembe az Aranycsapat abo­nyi szereplését. Akkoriban országjárás során népszerű­sítették a válogatottat és a labdarúgást, amely mindig nagy érdeklődésre tartott számot – idézte fel a korabeli eseményeket Király Béláné Skultéty Izabella.

Hozzáfűzte, nemrég „Jóska öccsét” kérdezte, hogy vajon merre lehetnek azok a fényképek, amelyek az Aranycsapat városbéli vendégjátéka során készültek 1953. április 8-án.

– Úgy emlékeztem, hogy kisöcséim, Sanyi és Jóska külön-külön is fotózkodtak Puskás Öcsivel és Kocsissal. Ezeket a képeket azonban hirtelenjében nem találtuk meg – mondta.

A tizenöt-húsz album ugyanis kicsit hiányos már, de a falon két bekeretezett kép még idézte a helyi sporteseményt. Az egyik fotón a két csapat látható a meccs előtt, a másik pedig egy megsárgult emléklap, melyet a válogatott tagjai dedikáltak Skultéty Sándor edző kisfiainak, vagyis „Sanyikának és Józsikának”.

Izabella elmondta, kiügyeskedte a képeket a keretükből és rövid szöveggel meg is osztotta azokat a közösségi oldalon. A csapatokról készült kép hátteréről tudni kell, hogy az edzőmérkőzésre a helyi gépállomás melletti sportpályán került sor.

– Az abonyi csapat edzője édesapám, Skultéty Sándor volt. Ő balról a második – mutatta Izabella. Az ódon emléklapon az Aranycsapat minden tagjának aláírása a kezdő felállás szerint szerepel.

– Családi és nemzeti kincs. Amikor Grosics Gyulának megmutattam, sírva fakadt – jegyezte meg a hölgy, hozzátéve, hogy a nem mindennapi plakettről később találtak egy fekete-fehér másolatot is, ahol az aláírások jobban olvashatók.

Skultéty József és Király Béláné Skultéty Izabella az Aranycsapat aláírásait őrző emléklappal, valamint a mérkőzés egy fotójával
Fotó: Nagy Balázs

Az abonyi gárda és az Aranycsapat edzőmérkőzésének napja nem tűnt el nyomtalanul. A meccsről tudósítások sora számolt be. A Népsport korabeli híradása hatvanhét évet visz vissza minket a múltba, a mérkőzésre való felkészüléstől a nagy helyi sporteseményig. A megsárgult oldalakon az áll, hogy Abonyban a tanácsháza előtt, ünnepélyes keretek között fogadták hazánk legjobb labdarúgóit. A sportküldöttség piros nyakkendős úttörők sorfala között vonult fel az épület dísztermébe, ahol Bencsik Mihály, a tanács végrehajtó bizottságának elnöke, az Abonyi Petőfi középcsatára üdvözölte a csapattagokat. Beszédében megjegyezte, a világ élvonalába tartozó labdarúgók a helsinki olimpián óriási dicsőséget és elismerést szereztek hazánknak.

A feldíszített díszteremben frissítőt kapott a vendéggárda, miután a város fiataljai vették körül őket. Az abonyi sporttelepet időközben alaposan előkészítették az edzőmérkőzésre,

,,Üdvözöljük olimpiai győztes labdarúgóinkat”

– hírelte az egyik itteni felirat. A több ezer fős közönség nagy szeretettel, hatalmas tapssal fogadta a válogatottat, majd kezdetét vette a várva várt mérkőzés.

Az újság 1953. április 9-i száma arról is beszámolt, hogy legjobbjaink az első félidőben az Abonyi Petőfivel mérkőztek meg. A válogatott kezdő keretét Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Börzsei János, Lantos Mihály, Bozsik József, Zakariás József, Budai II. László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc és Czibor Zoltán alkotta. Az abonyiak Vörös Károly, Kovács Károly, Vörös László, Makai Mihály, Horváth Béla, Nagy Mihály, Kurucz István, Zsemlye József, Bencsik Mihály, Szántai László, Gulyás Péter összeállításban léptek pályára.

A mérkőzés előtt úttörőlányok virágcsokrokat adtak át a nemzeti csapatnak. Alighogy elharsant a kezdő sípszó, az „A-válogatott” rögtön támadásba lendült, s a 11. percben Puskás törte meg a gólcsendet. Az abonyiak lelkesen küzdöttek, de csak ritkán jutottak el az ellenfél kapujáig. A 19. és a 26. percben újabb két Puskás-gól következett. A 33. percben Kocsis talált a hálóba, a következő percben Bencsik ejtett labdáját Grosics „elnézte”, és az a hálóba pottyant. Egy perccel később pedig már Hidegkuti egyéni akcióból talált be. Az utolsó percekben az abonyiak két jó támadást is vezettek. Kurucz lövését azonban Grosics szögletre ütötte.

A szünet után az ellenfél az abonyi járás vegyes csapata volt. Lendületesen kezdett a válogatott: Palotás, Kocsis, majd Czibor is betalált. Egy ellentámadás során Bencsik lőtt mellé. A 16. percben Budai, a 20. percben Puskás volt eredményes, majd Puskás tizenegyesből lőtte a hatodikat. A második játékrészben is könnyedén játszott a hazai tizenegy, ám az abonyiak perceken keresztül támadtak. Gólt azonban már nem szereztek, így az Aranycsapat végül 1–16 arányban múlta felül Pest megyei ellenfelét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában