Koronavírus-fertőzést mutattak ki egy jászsági idősotthonban

Az államigazgatásban dolgozókat tesztelték pénteken megyénkben, Szolnok több pontján pedig maszkot osztottak, ezzel is segítve a koronavírus-járvány elleni védekezést. A jászárokszállási idősek bentlakásos otthonában ugyanakkor többen is karanténba kerültek a fertőzés miatt.

Munkatársainktól

A köztisztviselők önként jelentkeztek a pénteki vizsgálatokra

Fotó: Csabai István

Köztisztviselőket teszteltek pénteken Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A járási hivatalok mintegy ezerötszáz munkatársánál végezték el a koronavírus-fertőzöttséget ellenőrző vizsgálatot. Szolnokon az Ady Endre úti épületbe is folyamatosan érkeztek a dolgozók, akiket a megyében élő, lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező egészségtudományban részt vevő hallgatókkal kiegészülő csapatok teszteltek.

A helyszínen dr. Berkó Attila kormánymegbízott elmondta, a szociális, az egészségügyi és az oktatási intézményekben zajló tesztelések után a területi államigazgatásban dolgozók vizsgálata egy újabb állomás.

– A részvétel önkéntes, a tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy nagy számban kérték a vizsgálatot a kollégák, amit köszönettel veszünk mindenkitől. Azok közül, akik nem kérték a tesztelést, sokan már átestek a betegségen, vagy éppen otthon tartózkodnak karanténban – mondta el dr. Berkó Attila.

A kormánymegbízott kiemelte, az eredmények teljesen megegyeznek az országosakkal, bőven hetven százalék felett van a részvétel, a fertőzöttségi arány is azonos az országossal, három százalék alatt van a megyében.

– A különböző helyszíneken zajló vizsgálatokat az úgynevezett teamek végzik. Mindebben nagyon fontos szerepük van a hallgatóknak, és mellettük ki kell emelnem a megyei védőnői szolgálatot, mert tőlük is nagyon sok segítséget kapunk. Az adminisztrációt a kormányhivatal munkatársai biztosítják – hangsúlyozta a kormánymegbízott. Hozzátette, az operatív törzs dönt arról, hogy jövő héten mely szakmacsoportoknál végzik a teszteléseket.

– Arra kérünk mindenkit, hogy ha lehetősége van, végeztesse el a vizsgálatot – hívta fel a figyelmet végül.

A szolnoki vásárcsarnoknál is maszkokat osztottak péntek reggel
Fotó: Csabai István

Négy szolnoki helyszínen – a belvárosi piaccsarnoknál, Szandaszőlősön, a Széchenyi-lakótelepen és a Hősök terén – összesen kétezer, többször használható textilmaszkot osztott szét a Fidesz-KDNP frakció péntek délelőtt.

– Úgy gondolom, a szolnoki lakosok most már mindannyian rendelkeznek maszkkal. A célunk ezzel az akcióval inkább a figyelem felhívása arra, hogy továbbra is mindenki használjon maszkot. Kérjük a lakosokat, tartsák be azokat a szabályokat, amelyek elkerülhetővé teszik a vírus terjedését! Tartsuk a távolságot, használjuk a maszkot, és ha csak egy mód van rá, kerüljük azokat a helyeket, ahol csoportosulás várható! – tanácsolta Rusvai Károly, a KDNP frakcióvezetője az egyik osztóponton, a piaccsarnok előtt tartott sajtótájékoztatóján, péntek délelőtt. A frakcióvezető kérdésünkre válaszolva elmondta, a maszkokat adományként kapták, ha szükséges, bármikor meg tudják ismételni az akciót.

Jászárokszálláson az országos koronavírus-teszteléssel párhuzamosan folyamatban van az önkormányzat fenntartásában működő intézmények dolgozóinak tesztelése is. Ezt november eleje óta a megelőzés és állapotfelmérés céljából saját költségén biztosítja a helyhatóság. Gergely Zoltán polgármester érdeklődésünkre elmondta, az óvodában minden dolgozó átesett a szűrővizsgálaton, ott nem találtak fertőzött munkatársat.

Az idősek bentlakásos otthonában (Apartmanház) két dolgozó és hat lakó koronavírustesztje viszont pozitív lett.

– A járványügyi előírásoknak megfelelően az idősek otthonában három karanténszobát alakítottak ki, ahol elkülönítik a fertőzött ellátottakat. Az intézmény dolgozói pedig a pozitív eredmény után karanténba kerültek – tájékoztatott a városvezető.

Tesztelték a házi segítségnyújtást végző gondozókat is, valamennyi munkatárs tesztje negatív eredményt mutatott. Megtudtuk, hogy a vizsgálat során a bölcsődében egy, a polgármesteri hivatalban szintén egy fertőzött dolgozót találtak. Az önkormányzat újabb száz darab teszt beszerzését tervezi.

Wenner-Várkonyi Attila, Kunszentmárton polgármestere a település közösségi oldalán tájékoztatta a lakosságok a múlt héten zajlott tömeges tesztelések eredményéről.

– Az önkormányzati fenntartású intézmények, a Szociális Alapellátási Központ, valamint az óvoda valamennyi dolgozójának eredménye negatív lett, ugyanez a helyzet az általános iskola esetében is – erősítette meg megkeresésünkre a nyilvánosságra hozott információkat a polgármester, aki hozzátette, hogy a hivatal munkatársainak körében sem tudnak további fertőzésről, a munka a megszokott rendben, a járványügyi szabályok szigorú betartása mellet folyik tovább.

A járvány a cibakházi polgármesteri hivatalt, de a helyi nagyobb intézményeket is érinti.

– Korlátozott létszámmal, alapjáraton működünk, a dolgozóink fele karanténban van. A járványügyi intézkedésekre koncentrálunk, fertőtlenítünk, tesztelünk, tesszük a dolgunkat. Szinte minden intézményben találtak pozitív esetet, úgy látszik, mindenhová beférkőzik a vírus, szerencsére most enyhe lefolyásúak a megbetegedések – utalt a jelenlegi helyzetre Hegyes Zoltán, a nagyközség vezetője.

– Egy hónappal ezelőtt kevesebb eset volt, de súlyosabbak – tette hozzá.

A polgármester tájékoztatása szerint a település pénzügyi helyzetében is közrejátszik a vírus.

– Hónapok óta heti szinten két-háromszázezer forint megy el a védekezésre, fertőtlenítőszerekre, gumikesztyűre. Érzékeljük a gépjárműadó-kiesést, az iparűzésiadó-feltöltési kötelezettség alóli mentesítést. Viszont az adóemelési tilalom nem érint, nem terveztünk. Ha az önkormányzatnak nehézségei támadnak, nem az a megoldás, hogy a vállalkozókra vagy lakosságra terheljük, hiszen őket is ugyanúgy érinti ez a helyzet, így inkább takarékoskodunk – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában